Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už vyše sedem miliónov ľudí

Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie jej suseda z 24. februára už približne 7,03 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Ukrajinskí utečenci v Poľsku. Foto: TASR/AP Ukrajinskí utečenci v Poľsku. Foto: TASR/AP

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 25 400 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 8200. Poľsko a Ukrajina majú spoločnú viac ako 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 20 500 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,23 milióna jedincov. V utorok tento týždeň poľská ministerka pre rodinu a sociálne veci Marlena Malagová vyhlásila, že Poľsko sa po zintenzívnení ruských útokov na Ukrajinu pripravuje na možnosť novej vlny vojnových utečencov.

„Sme v každej chvíli pripravení; naše hranice sú otvorené a sme aj logisticky pripravení na prijatie utečencov,“ uviedla Malagová pre verejnoprávnu sanicu TVP. Ukrajinci nájdu v Poľsku podporu a ochranu rovnako ako po začiatku ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára a počas mesiacov, ktoré nasledovali, dodala.

(tasr, min)


Ďalšie články