V lekárňach chýba už aj Ibalgin a antibiotiká. Ministerstvo zdravotníctva je bezmocné

Lekárne naprieč Slovenskom hlásia obrovské výpadky liečiv.

Farmaceut v lekárni počas pandémie. Foto: Martin Palkovič/ TASR Farmaceut v lekárni počas pandémie. Foto: Martin Palkovič/ TASR

V lekárňach chýbajú základné lieky a aj také, ktoré možno nahradiť len s ťažkosťami, informoval denník Hospodárske noviny. Na problém upozornili HN ešte v auguste tohto roku. Vtedy chýbali napríklad medikamenty slúžiace na úpravu krvného tlaku, liečbu krvných zrazenín či kardiologického a cievneho systému. Z voľne dostupných liečiv mali pacienti problém kúpiť si Muconasal, Nasivin, Hylak, Paralen čapíky.

Že sa situácia od augusta nezlepšila, potvrdzujú teraz lekárne aj najväčšie farmaceutické spoločnosti, ako Unipharma či sieť lekární Dr.Max. Výpadky hlási aj e-shop Pilulka.sk. Podľa zistení HN chýbajú už aj antibiotiká, lieky na alergiu, pastilky na hrdlo či detské ibuprofénové sirupy. „Z voľnopredajných liekov je problém s kúpou detských variantov Ibalginu či Nurofenu – medicíny určenej na tlmenie bolesti,“ píše sa v článku.

Hylak, ktorý sa používa proti hnačke a vlani sa zaradil medzi najpredávanejšie voľne dostupné prípravky, je podľa informácií Štandardu v lekárňach stále nedostupný. Niektorí pacienti si ho objednávajú z Česka, kde sú však jeho zásoby takisto nepostačujúce.

„Situácia je veľmi turbulentná a neustále sa vyvíja. V realite to znamená, že ak dnes chýba nejaký konkrétny liek a jeho nedostatok sa medzičasom zastabilizuje, nasledujúci mesiac môže byť zase iný,“ vysvetľuje PR manažér Dr.Max Peter Sedláček. Napríklad sprej do nosa Olynth, ktorý v auguste chýbal, je dnes v lekárňach dostupný. Pozitívnou správou ostáva aj návrat lieku proti zápalu Wobenzym na prelome októbra a novembra.

Ministerstvo zdravotníctva situáciu zmeniť nevie

Príčiny nedostatku môžu byť rôzne. Závažnú rolu hrajú výrobné dôvody – nedostatočné kapacity, zmeny vo výrobných procesoch či nedostatok personálu. Zlyhávať môže aj logistika, lebo vstupné suroviny vrátane účinných látok sa môžu omeškať.

„Medzi príčiny patrí aj mimoriadna situácia, ako napríklad pandémia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine, ktoré spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch, a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov, ako aj výpadky personálu pre práceneschopnosť,“ uvádza Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Ministerstvo o probléme vie, ale nemá potrebné kompetencie a tie chýbajú aj výrobcom liekov. Ako sa uvádza vyššie, dôvody nedostupnosti sú často objektívne a nepredvídateľné. Ministerstvo môže liek len vyradiť zo zoznamu kategorizovaných prípravkov, ak nie je jeho trhová dostupnosť dostatočná počas šesťdesiatich dní za sebou.

https://standard.sk/254303/uz-nielen-lieky-pre-nedostatok-materialov-a-rastuce-ceny-chybaju-barly-slepecke-palice-ci-invalidne-voziky/

ŠÚKL pripomína, že existujú viaceré možnosti, ako zabezpečiť dostupnosť liekov pre pacientov. Farmaceuti najčastejšie využívajú generickú substitúciu – zámenu predpísaného lieku za iný liek s rovnakou účinnou látkou. Vo výnimočných situáciách je nemožné medikamenty nahradiť. Ako príklad môže slúžiť liek Enelbin 100 Retard, ktorý sa používa pri ochoreniach prekrvenia končatín a mozgu.

(est)


Ďalšie články