Ďalšia veľká porážka Rusov. Opúšťajú Cherson a sťahujú sa za Dneper

AKTUALIZOVANÉ Ústup z Chersonu priznal veliteľ ruských síl na Ukrajine Sergej Surovikin.

Na archívnej snímke z 20. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú oblasť v meste Cherson, na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 20. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú oblasť v meste Cherson, na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

„Ozbrojené sily Ruskej federácie obsadzujú obranu pozdĺž ľavého brehu Dnepra pre bezpečnosť života a bojovú účinnosť jednotiek,“ vyhlásil v stredu Surovikin s tým, že uvoľnené sily budú použité na útočné operácie.

„Pokračujte k stiahnutiu vojsk cez rieku Dneper,“ potvrdil Surovikinove slová minister obrany Sergej Šojgu.

Surovikin dodal, že od augusta do októbra ukrajinská armáda pri Chersone stratila viac ako deväť a pol tisíca ľudí. Straty ruskej armády sú podľa neho 7- až 8-krát menšie ako straty Ukrajincov.

O ústupe ruských vojsk na juhu Ukrajiny už predtým špekulovali viaceré ruské telegramové kanály. Bývalý minister obrany doneckých separatistov Igor Girkin súčasné dianie komentoval ako „posledný deň ruského Chersonu“.

Ukrajinské sily v noci z utorka na stredu obnovili ofenzívu v Chersonskej oblasti. Viacerí ruskí vojenskí telegramoví blogeri informujú, že ruská armáda v Chersonskej oblasti ničí mosty na ústupových trasách vojsk a že okupačná správa sťahuje vlajky z vládnych budov. „Ruskí ženisti vyraďujú komunikáciu, aby spomalili postup nepriateľa,“ hodnotí vplyvný kanál Rybar.

Podobné hodnotenie poskytol aj prokremeľský propagandistický projekt War Gonzo. „Zrejme z mesta odídeme – nech je akokoľvek bolestné teraz o tom písať. Motívy sú nasledovné. Jednoducho povedané, Cherson nemožno držať holými rukami. Môžete tam posielať mobilizovaných, jedného po druhom, ale problém stáleho nedostatku granátov to nevyrieši,“ napísal projekt.

Kanadský vojnový korešpondent Neil Hauer, ktorý sa na juhu Ukrajiny nachádza, tvrdenia ruských blogerov potvrdil. „Vojak, ktorý je momentálne na fronte, mi hovorí, že Rusi opustili svoje pozície v celej jeho oblasti: ‚Nikoho nevidieť, zdá sa, že to bude víťazstvo bitky v tejto oblasti‘,“ píše Hauer.

Informuje tiež, že ukrajinská armáda dobyla mesto Snihurivka severne od Chersonu. Pre Ukrajincov bolo aj dobytie tohto asi desaťtisícového mestečka dôležitým úspechom na juhu.

Z ukrajinskej strany sa šírili varovania, že môže ísť o pascu a pokus nalákať ukrajinské sily k Chersonu za účelom ich porážky.

V stredu zahynul aj zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov. Ruské médiá informujú, že sa tak stalo pri nehode, blogeri však špekulujú o atentáte. Viaceré zdroje sa odvolávajú aj na svedectvo Stremousovho osobného šoféra, ktorý bol účastníkom dopravnej nehody v Chersonskej oblasti. Jej okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová medzitým vyhlásila, že Rusko je pripravené na rokovania s Ukrajinou. „Rusko je stále otvorené rokovaniam s Ukrajinou – samozrejme, berúc do úvahy realitu, ktorá sa momentálne vyvíja,“ povedala Zacharovová. Jej vyjadrenie sa všeobecne vníma ako priznanie toho, že vojna sa pre Rusko nevyvíja dobre.


Ďalšie články