Heger a Fiala si v Prahe uctili pamiatku vojnových veteránov

Predseda slovenskej vlády Eduard Heger (OĽaNO) a český premiér Petr Fiala si v piatok ráno v Prahe uctili pamiatku padlých vojakov. Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov položili k pamätníku vence.

Prvá oficiálna Na snímke zľava český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Eduard Heger kladú vence k pamätníku Pamätníku T. G. Masaryka na Vajanského nábreží v Bratislave 11. januára 2022. Foto: TASR/Jaroslav Nováknávšteva nového èeského premiéra Petra Fialu na Slovensku Na snímke zľava český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Eduard Heger kladú vence k pamätníku Pamätníku T. G. Masaryka na Vajanského nábreží v Bratislave 11. januára 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Deň vojnových veteránov si 11. novembra pripomínajú ľudia na celom svete. V tento deň v roku 1918 o 11.11 zaznela pri podpise prímeria symbolicky posledná salva, ktorá ukončila prvú svetovú vojnu.

Symbolom veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Červené kvety totiž pokrývali hroby padlých vojakov na západnom fronte. Práve preto sa v niektorých krajinách nazýva Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.

(tasr)


Ďalšie články