Nemci zriadia v Michalovciach stredisko pre opravu zbraní dodaných Ukrajine

AKTUALIZOVANŔ Nemecko zriadi na Slovensku údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine. Oznámila to v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, informuje agentúra Reuters.

Minister obrany Jaroslav Naď spolu s nemeckou šéfkou rezortu obrany Christine Lambrechtovou (vľavo) a holandskou kolegyňou Kajsou Ollongrenovou na Sliači. Foto: TASR/Ján Krošlák Minister obrany Jaroslav Naď spolu s nemeckou šéfkou rezortu obrany Christine Lambrechtovou (vľavo) a holandskou kolegyňou Kajsou Ollongrenovou na Sliači. Foto: TASR/Ján Krošlák

„Dosiahli sme dohodu a okamžite môžeme začať pracovať na tom, aby všetko vybavenie, ktoré bolo dodané (na Ukrajinu), mohlo byť po návrate z boja opravené,“ povedala Lambrechtová po príchode na stretnutie ministrov obrany Európskej únie v Bruseli.

Šéfka nemeckého rezortu obrany okrem toho dodala, že na území Nemecka bude do júna v rámci tréningového programu EÚ vycvičených asi 5-tisic ukrajinských vojakov.

O čo vlastne pôjde

Na východnom Slovensku sa bude opravovať nemecká technika darovaná Ukrajine. S opravami by sa malo začať v priebehu niekoľkých týždňov. Finančné krytie opráv zabezpečí nemecká strana. Vyplýva to z medzivládneho memoranda o porozumení podpísaného v utorok v Bruseli. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dokument stanovuje právny rámec, ktorý upravuje možnosti opráv poškodenej nemeckej techniky nasadenej na Ukrajine. Ministerstvo obrany očakáva, že pôjde predovšetkým o opravy húfnic a protilietadlových systémov. Opravy sa budú realizovať na vojenskom útvare v Michalovciach.

„S výzvou na túto spoluprácu nás oslovila nemecká strana len relatívne nedávno – v septembri. Samozrejme, vzhľadom na vysokú kvalitu slovensko-nemeckých bilaterálnych vzťahov a tiež pretrvávajúcu naliehavosť podpory Ukrajiny naše tímy intenzívne pracovali na dohode tak, aby sme s opravami mohli začať čo najskôr,“ skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ako zdôvodnil, ruská agresia na Ukrajine nečaká, preto ani pomoc neznesie odklad.

Majer: Dohoda o oprave nemeckých zbraní z Ukrajiny je výhodná pre všetkých

Zriadenie nemeckého údržbového strediska na východe Slovenska, zameraného na servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine, bude výhodné pre všetky zúčastnené strany. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

„Túto dohodu sme uzavreli v krátkom čase. Iniciatíva vyšla z nemeckej strany, ktorá nás požiadala o možnosť opráv nemeckej techniky darovanej Ukrajine a ktorá bola poškodená. To znamená, že tá technika bude prichádzať na východ Slovenska s tým, že na našom území spoločnými silami, ale hlavne nemeckými odborníkmi bude opravená a poslaná naspäť na Ukrajinu na bojiská,“ vysvetlil Majer po skončení bruselského zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci segment obrana.

Podľa jeho slov ide o záležitosť výhodnú pre všetky strany. Ukrajina získa späť výzbroj, Slovensko ponúknutím priestoru v Michalovciach neprerobí, bude mať nulové alebo minimálne náklady a pre Nemecko zemepisná blízkosť k Ukrajine znižuje celkové náklady celej operácie.

Majer spresnil, že Nemecko by malo zabezpečiť potrebný personál a logistiku, Slovensko je však pripravené zaistiť potreby, ktoré časom vyplynú. „Niektoré veci prediskutujeme v priebehu opráv. Tá zmluva úplne všetky detaily nepokrýva, ale z nášho hľadiska je kľúčové, že poskytujeme priestor, aby tie opravy boli čo najhladšie a najrýchlejšie a aby sa zbrane čo najrýchlejšie dostali späť Ukrajincom,“ povedal Majer.

S opravou poškodenej nemeckej vojenskej techniky by sa malo začať už v priebehu najbližších týždňov. Podstatné bolo zaistiť najskôr potrebnú politickú dohodu a potom riešiť technické a logistické otázky.
(tasr)


Ďalšie články