Kurz iránskej meny uprostred protestov klesol na historické minimum

Snímka z nedávnych protestov v Iráne. Foto: TASR/AP Snímka z nedávnych protestov v Iráne. Foto: TASR/AP

Kurz iránskeho rialu sa cez víkend prepadol oproti doláru na historické minimum. Tlak na menu stále izolovanejšej ekonomiky zvýšilo rozhodnutie Európskej únie zaviesť nové sankcie voči Iránu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.        

Vzťahy medzi Európskou úniou a Iránom sa prudko zhoršili potom, ako Irán tvrdo zasiahol voči demonštrantom, ktorí protestujú od polovice septembra, keď zomrela 22-ročná Kurdka Masa Amíníová. Zomrela tri dni po tom, ako ju zadržala mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Iránske úrady odvtedy zatkli najmenej 14.000 ľudí, pričom 18 odsúdili na trest smrti. Z nich už niekoľkých popravili. EÚ preto rozhodla o zavedení nových sankcií voči 37 iránskym jednotlivcom a organizáciám. Zároveň zvažuje zaradenie iránskych revolučných gárd na zoznam teroristických organizácií.        

Podľa údajov portálu Bonbast.com kurz iránskeho rialu klesol v sobotu (21. 1.) na neoficiálnom trhu na 447.000 rialov za dolár. V piatok sa jeho hodnota pohybovala okolo 430.500 rialov/USD.        

Od začiatku celoštátnych protestov po úmrtí Masy Amíníovej 16. septembra stratila iránska mena 29 % zo svojej hodnoty. Guvernér iránskej centrálnej banky Muhammad Rezá Farzín vidí za poklesom kurzu rialu „psychologické operácie,“ ktoré podľa Teheránu organizujú nepriatelia Iránu v snahe destabilizovať štát.        

Miera inflácie v Iráne dosiahla v decembri 48,5 %. Podľa údajov Svetovej banky infláciu na takejto úrovni zaznamenali v krajine naposledy v roku 1995, keď predstavovala 49,7 %. Mnohí Iránci sa preto snažia hľadať bezpečný prístav v dolároch, iných zahraničných menách alebo v zlate.

(tasr)


Ďalšie články