Nórska univerzita skúma, či je biela farba rasistická. Vláda na to vynaložila vyše milión eur

naturhistorisk_museum_grad_260219_0 Univerzita v Bergene. Foto: UIB.no

Univerzita v nórskom meste Bergen skúma, či existuje spojenie medzi bielou farbou a rasizmom. Nórska vláda na štúdiu vynaložila vyše jedného milióna eur. Expert hovorí o nezmyselnom spájaní dvoch problematík a najprv si myslel, že ide o vtip.

Nórska univerzita v meste Bergen za pomoci peňazí tamojších daňových poplatníkov skúma, či je biela farba rasistická. Informuje o tom nórsky web Nettavisen či americká stanica Fox News.

Jej štúdia s názvom NorWhite sa konkrétne zameriava na bielu titánovú farbu (oxid titaničitý TiO2), ktorá je nórskym vynálezom. Na začiatku 20. storočia spôsob jej výroby vyvinuli chemici Peder Farup a Gustav Jebsen, čím odštartovali masovú priemyselnú produkciu.

Dnes ju možno nájsť aj v produktoch bežného života ako sú fasádne farby, potraviny, papier, tetovania, syntetické textílie, lieky či kozmetika. Nórsko je aktuálne štvrtým najväčším svetovým vývozcom oxidu titaničitého na svete.

Hľadá sa spojenie medzi farbou a rasizmom

„Projekt skúma, ako nórska inovácia – priemyselná výroba bieleho pigmentu oxidu titaničitého – viedla nielen k estetickej túžbe po bielych povrchoch, ale ktorá bola spojená aj s rasistickými postojmi,“ uvádza sa.

Okrem toho projekt požaduje, aby výskumník pristupoval k predmetu skúmania so „zameraním na postkoloniálnu teóriu“. „Hoci Nórsko nie je konvenčnou koloniálnou veľmocou, tento projekt ukáže, ako krajina hrala celosvetovo vedúcu úlohu pri etablovaní bielej ako nadradenej farby,“ píše sa ďalej.

„Biela nie je len kultúrny a spoločenský stav spojený s farbou pleti, privilégiami a systematickým vylúčením, ale zhmotňuje sa všade okolo nás,“ možno sa dočítať v zhrnutí štúdie.

„Celkovým cieľom NorWhite je kriticky a vizuálne preskúmať kultúrne a estetické predpoklady komplexnej a nepreskúmanej časti histórie nórskych technológií a inovácií, ktorá – ako tvrdí tento projekt – urobila svet belším,“ uzavrel popis.

Oxid titaničitý (TiO2). Foto: reprofoto YouTube

Nie je to lacný špás

Výskumná rada Nórska, vládna agentúra, financuje štúdiu docentky a historičky z Univerzity v Bergene Ingrid Hallandovej prostredníctvom grantu vo výške 12 miliónov nórskych korún (v prepočte vyše 1,1 milióna eur).

Štúdiu sponzorujú aj dve veľké spoločnosti, ktoré prispeli k rozšíreniu titánovej bielej farby v krajine – Titania A/S, ktorá ťaží rudu na použitie vo výrobkoch na báze titánu, a Kronos Titan, ktorá vyrába pigment oxidu titaničitého.

Strážca verejných peňazí si myslel, že ide o vtip

Nórsky novinár Are Søberg, známejší vďaka projektu Sløseriombudsmannen dozerajúceho na to, ako politici a byrokrati míňajú verejné peniaze, hovorí o tom, že jeho prvý dojem bol taký, že výskum rasistickej bielej farby je najhlúpejšia vec, na akú štát míňa peniaze.

„Vyzerá to úplne idiotsky,“ povedal a dodal, že si myslel, že ide o vtip. „Samozrejme si myslím, že je to len nezmysel,“ povedal odborník. Za problematické považuje napríklad to, že sa mieša téma bielej farby ako materiálu a bielej farby pleti a navyše mu nie jasné, čo presne má štúdia zistiť.

Are Søberg (v popredí). Foto: Facebook/Sløseriombudsmannen

(Ne)podstastná nuansa?  

Zdanlivá neuveriteľnosť príbehu o tom, že nórska vláda financuje taký bizarný projekt, prilákala aj pozornosť portálu Snopes.com, ktorý patrí medzi najznámejších overovateľov faktov na svete. Ten vo svojom záverečnom hodnotení dospel k tomu, že je to „prevažne pravda“.

Ako možno ďalej vypozorovať z textu, úplne jednoznačnému hodnoteniu bránilo azda to, že projekt „nie je o rasistických postojoch súčasnosti. Ale skôr o historickom kontexte,“ ako zdôrazňuje vedúca výskumníčka Hallandová.

„Jemný rozdiel je však relevantný. Projekt sa nesnaží nájsť dôkazy, že súčasné používanie bielej farby je rasistické, ale preskúmať možnosť, že vynález a komerčný úspech titánovej bielej farby prispeli k sociálne toxickým názorom na rasu,“ zdôrazňuje Snopes.


Ďalšie články