Pri novej streľbe vo východnom Jeruzaleme utrpeli zranenia dvaja ľudia

Skalný dóm na pozadí jeruzalemského starého mesta; židia modliaci sa pri Múre nárekov (vpravo dole). Foto: Marian Kuna Skalný dóm na pozadí jeruzalemského starého mesta; židia modliaci sa pri Múre nárekov (vpravo dole). Foto: Marian Kuna

Najmenej dvoch ľudí zranil ozbrojenec, ktorý v sobotu dopoludnia spustil streľbu vo východnom Jeruzaleme. Oznámila to izraelská záchranná služba, informuje TASR podľa správ agentúr AP a AFP.

Útok sa odohral vo štvrti Silwán neďaleko jeruzalemského Starého mesta, uviedla záchranná služba bez ďalších podrobností. K streľbe došlo necelý deň po najkrvavejšom útoku v tomto meste od roku 2008. Palestínsky ozbrojenec v piatok pred synagógou vo východnom Jeruzaleme zabil najmenej sedem ľudí.

Izraelská polícia v sobotu oznámila, že po piatkovom útoku zadržala na vypočúvanie 42 osôb vrátane členov rodiny útočníka a obyvateľov jeho štvrti. Nie je jasné, či niekoho z nich podozrievajú z účasti na útoku.

Polícia identifikovala piatkového útočníka ako 21-ročného obyvateľa východného Jeruzalema. Nič nenaznačuje, že by sa predtým zapájal do militantných aktivít alebo bol členom známej palestínskej ozbrojenej skupiny. Policajti ho zabili po krátkom prenasledovaní.

K útokom v Jeruzaleme došlo po tom, ako izraelské jednotky vo štvrtok počas razie v Džaníne v Predjordánsku zabili deväť Palestínčanov. Najnovšia eskalácia je výzvou pre novú izraelskú vládu a vrhá tieň na blížiacu sa návštevu ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena v regióne.

(tasr, min)


Ďalšie články