Vagnerovci sú podľa Prigožina v centre Bachmutu. Strácame tam dve roty denne, tvrdí ukrajinský vojak

Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Ruské sily postupne prenikajú do Bachmutu. Podľa niektorých odhadov už majú v rukách 30 percent mesta. Kyjev nevylučuje ústup. Šéf Vagnerovej skupiny však tvrdí, že jeho bojovníci sa už nachádzajú takmer v centre. Do regiónu zároveň prichádza „obdobie blata“, ktoré zvyčajne zvýhodňuje brániace sa vojská.  

Rusi sa snažia obkľúčiť Bachmut zo všetkých strán. Ukrajinci si zatiaľ strážia západný výjazd z mesta. Ukrajinský generálny štáb potvrdil, že ruské jednotky pokračujú v postupe na Bachmut a útočia aj v samotnom meste.

Podľa správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruskí vojenskí blogeri informovali, že bojovníci žoldnierskej Vagnerovej skupiny si už upevnili kontrolu nad okrajom obce Jahidne, ktorá leží len kilometer severozápadne od Bachmutu. A presúvajú sa juhozápadným smerom k obci Chromove, cez ktorú prechádza cesta vedúca do Bachmutu. Túto trasu na západnom okraji mesta zatiaľ kontrolujú Ukrajinci.

Blogeri zároveň uvádzajú, že vagnerovci postúpili aj vo východnej časti Bachmutu, a to až k brehu rieky Bakhmutivka.

Zásadnejší pokrok Rusov však hlási Jevgenij Prigožin, hlava žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Prigožin totiž vo štvrtok zverejnil video, ktoré údajne zachytáva jeho bojovníkov takmer v centre Bachmutu.

Video, ktoré Prigožin zverejnil na sociálnej sieti Telegram, zobrazuje mužov v uniformách, ako vztyčujú na polozbúranej poschodovej budove vlajku Vagnerovej skupiny. Jeden muž od radosti tancuje a v rukách drží gitaru, čo je odkaz na neoficiálnu prezývku vagnerovcov – „muzikanti“. Prigožin v komentári píše, že video bolo nakrútené prakticky už v centre Bachmutu.

Agentúra Reuters upozorňuje, že sa jej nepodarilo bezprostredne overiť presnú lokalitu nakrútenia videa.

Podľa nemeckého novinára Juliana Röpckeho je možné už vizuálne potvrdiť, že Rusi dobyli približne 30 percent Bachmutu a že Ukrajinci majú pod kontrolou už len západný výjazd z mesta.

Ústup z mesta?

Straty sú vysoké na oboch stranách. Jeden z ukrajinských obrancov uviedol, že chápe, že Bachmut sa stal akýmsi symbolom, ale keď „prídeme každý deň o jednu-dve roty, prápor behom týždňa…, nestojí to za to“.

Zatiaľ čo aj ruské zdroje tvrdia, že situácia v Bachmute sa pre ukrajinských vojakov zhoršuje, Prigožin upozornil, že Kyjev presúva do oblasti veľké množstvo záloh.

Ukrajinské vedenie však naďalej zdôrazňuje, že jeho jednotky majú možnosť vykonať kontrolovaný ústup z Bachmutu, ak to uznajú za vhodné.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Alexander Rodňanskyj síce uviedol, že ukrajinské sily sa môžu v prípade potreby strategicky stiahnuť z pozícií v Bachmute, ale to by podľa neho neznamenalo, že Rusi mesto rýchlo dobyjú. Aj Zelenskyj predtým tvrdil, že Bachmut nebudú držať „za každú cenu“.

Analytici ISW už skôr prezentovali názor, že obrana Bachmutu je „strategicky rozumná operácia“, ktorá bude nútiť Rusov nasadzovať množstvo vojakov a vybavenia, ale za vysokú cenu.

Prichádza rasputica

Britské ministerstvo obrany zároveň pripomína, že v Donbase stúpajú teploty a prichádza obdobia blata – v ukrajinčine nazývané bezdorižžia a v ruštine rasputica. Toto obdobie značne obmedzuje pohyby vojsk a zvyčajne má výhodu brániaca sa strana.

„Je takmer isté, že koncom marca po konečnom rozmrazení bude pohyb po krajine najhorší. To prispeje k ďalšiemu obmedzeniu pozemných operácií a sťaží pohyb ťažších obrnených vozidiel v teréne, najmä po blatistej pôde v bachmutskom sektore,“ uviedol rezort.


Ďalšie články