Rusi údajne používajú na Ukrajine novú zbraň – jedenapoltonové kĺzavé bomby

Kĺzavá bomba UPAB-1500B. Reprofoto: Twitter Kĺzavá bomba UPAB-1500B. Reprofoto: Twitter

Ukrajinské médiá informujú, že Rusi používajú na Ukrajine nové kĺzavé bomby UPAB-1500B. Vážia jeden a pol tony a sú určené na ničenie špeciálne opevnených objektov.

Podľa portálov Defense Express a Obozrevateľ zhodili Rusi pred niekoľkými týždňami túto bombu na jeden z objektov v Černihivskej oblasti – našli sa tam úlomky tejto munície.

https://twitter.com/obozrevatel_ua/status/1633121596809281538

Bomba UPAB-1500B sa používa ako súčasť zbraňových systémov frontových lietadiel – stíhacích bombardérov a útočných lietadiel. Je určená aj na zasiahnutie vysoko odolných cieľov, ako sú železobetónové prístrešky, veliteľské stanovištia, železničné mosty, vojnové lode či dopravné plavidlá. „Krst“ tejto munície sa konal v Sýrii, približuje Obozrevateľ.

Defense Express dopĺňa, že navádzaná bomba s hmotnosťou 1 525 kilogramov nesie 1 010-kilogramovú prieraznú, vysokovýbušnú hlavicu spojenú s kombinovanou navigačnou jednotkou (inerciálnym a satelitným navigačným systémom) a kontaktnou poistkou s tromi režimami časového oneskorenia.

UPAB-1500B-E má dĺžku 5,05 metra a priemer 0,4 metra. Muníciu je možné zhodiť z výšky 15 kilometrov na vzdialenosť až 50 kilometrov s možnou kruhovou odchýlkou do desiatich metrov.

Od roku 2019

Bombu UPAB-1500B prvýkrát predstavili v Rusku na výstave MAKS-2019. Navrhol ju štátny výskumný a výrobný podnik Region, ktorý je súčasťou korporácie „Taktické raketové zbrane (KTRV).

Generálny riaditeľ podniku Region Igor Krylov vo svojom prejave na výstave uviedol, že bomba prešla štátnymi skúškami.

Izolovaný jav

UPAB-1500B už majú k dispozícii ruské ozbrojené sily a sú podpísané aj prvé exportné zmluvy, píše Defence Express. Upozorňuje však, že používanie kĺzavých bômb Ruskou federáciou zostáva izolovaným javom. Zabezpečenie dlhého doletu si totiž vyžaduje let vo výraznej výške, čo zjednodušuje identifikáciu cieľa a možnosť zasiahnuť lietadlo.

Ako poznamenal Obozrevateľ, skutočnosť, že „druhá armáda sveta“ má vo výzbroji bombu UPAB-1500B od roku 2019 a prvýkrát ju použila až rok po spustení invázie na Ukrajine, môže naznačovať, že ich nemá mnoho a že Rusko má obmedzené schopnosti ich vyrábať.

„Nebolo by to prekvapujúce v podmienkach tvrdých sankcií, ktoré voči agresorskej krajine zaviedol celý civilizovaný svet,“ dodal portál.


Ďalšie články