Čínsky prezident posilnil svoju pozíciu vo vláde

si Čínsky prezident Si Ťin-pching (uprostred) a ďalší čínski lídri počas plenárneho zasadnutia Čínskeho národného ľudového kongresu (NPC) v Pekingu 7. marca 2023. Foto: TASR/AP

Čínske všeľudové zhromaždenie (parlament) v nedeľu vymenovalo členov novej vlády, čím si prezident Si Ťin-pching upevnil postavenie.        

Zhruba 3000 delegátov potvrdilo, že novým ministrom obrany bude Li Šang-fu. V minulosti viedol program vývoja zbraní Ústrednej vojenskej komisie a v roku 2018 za vlády Donalda Trumpa ho zaradili na sankčný zoznam USA. Rovnako ako jeho predchodca Wej Feng-che bude jediným zástupcom armády v novom kabinete.

Vicepremiérom pre ekonomiku sa stal Ting Süe Siang, bývalý šéf prezidentskej kancelárie a člen najužšieho vedenia Ćínskej komunistickej strany.        

Vo funkcii zostal minister obchodu Wang Wen Tchao. Napriek dôchodkovému veku na svojich postoch ostávajú aj doterajší minister financií Liu Kchun a guvernér centrálnej banky Ji Kang (66), hoci v ich prípade sa očakávala personálna zmena. Poslanci tak vyhoveli hlave štátu, ktorý si ponechal alebo nechal zvoliť do kľúčových pozícií politických spojencov.        

Považuje sa to za snahu komunistického vedenia zachovať stabilitu v období ekonomických problémov. Hospodársky rast Číny sa vlani spomalil na tri percentá a tento rok pravdepodobne neprekročí päť percent.        

„Skutočnou výzvou pre tretiu vládu Si Ťin-pchinga je riešenie štrukturálnej nerovnováhy v čínskej ekonomike a či podnikne reformy na dlhodobé zabezpečenie konkurencieschopnosti,“ uviedla pre Reuters Mattie Bekinková z Economist Group.

(tasr)


Ďalšie články