Európska centrálna banka by podľa inštitútu Ifo mala zvýšiť sadzby

Fotografia s dlhou expozíciou zobrazuje osobné a nákladné autá jazdiace po diaľnici neďaleko nemeckého Frankfurtu v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP Fotografia s dlhou expozíciou zobrazuje osobné a nákladné autá jazdiace po diaľnici neďaleko nemeckého Frankfurtu v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) by mala na svojom štvrtkovom zasadnutí potvrdiť vopred signalizované sprísnenie menovej politiky. Riaditeľ nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Clemens Fuest uviedol, že zvýšenie základnej úrokovej sadzby o 0,5 percentuálneho bodu považuje za primerané. Ak by ju ECB znížila menej, napríklad o 0,25 percentuálneho bodu, prinieslo by to finančným trhom krátkodobú úľavu, zároveň by tým však vyslala signál, že eurozóna čelí vážnejším problémom. Informuje o tom správa agentúry DPA.

V situácii, keď je dôvera v bankový sektor vzhľadom na aktuálne problémy v Spojených štátoch narušená, hrozí riziko, že vkladatelia podniknú takzvaný útok na banky a začnú vo veľkom vyberať peniaze, uviedol Fuest.

Skutočnosť, že sa americká vláda po páde spoločnosti Silicon Valley Bank (SVB) zaviazala chrániť vklady klientov nad rámec predtým garantovanej hranice 250-tisíc USD (236 989 eur) ukazuje, aká vážna je situácia, uviedol šéf mníchovského inštitútu.

Tento krok síce vysiela pozitívny signál z pohľadu stabilizácie, na druhej strane však dokazuje, aké veľké obavy panujú vo finančnom sektore v USA, dodal Fuest.

(tasr)


Ďalšie články