Taliansky prezident ocenil pápeža Františka za to, že ukazuje "cestu k mieru"

Taliansky prezident Sergio Mattarella Taliansky prezident Sergio Mattarella. Foto: TASR/AP

Taliansky prezident Sergio Mattarella v nedeľu ocenil úsilie pápeža Františka o to, aby bol svet spravodlivejší a mierovejší. Prezident to napísal v posolstve pri príležitosti nedávneho desiateho výročia zvolenia Františka do čela katolíckej cirkvi. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA.

„Medzinárodné spoločenstvo sleduje s veľkým záujmom vašu prácu a vaše slová, ktoré ukazujú priamu cestu, ako zaistiť, aby sa ľudstvo v budúcnosti dočkalo mieru a skutočného rozvoja,“ uviedol Mattarella v posolstve.

„Vaše učenie, ktorého cieľom je odstrániť nerovnosť a podporiť tie najzraniteľnejšie skupiny ľudí v našej spoločnosti, zanechalo v tomto desaťročí hlbokú stopu. Som si istý, že budete aj ďalej orientačným bodom pre vlády, medzinárodné organizácie a veľké množstvo veriacich i neveriacich,“ dodal Mattarella.

Od 13. marca 2013, keď sa rozhodlo o tom, že na pápežský stolec zasadne argentínsky arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, ubehlo už desať rokov. Pápež František pri tejto príležitosti v pondelok 13. marca odslúžil omšu, zatiaľ čo do Vatikánu prichádzali blahoželania z celého sveta.

Z tisícov pápežských audiencií, stoviek návštev diecéz a farností a 40 apoštolských ciest si František podľa vlastných slov zachoval „vo svojom srdci jasné spomienky“ a označil ich za najkrajšie momenty svojho pontifikátu.

Pápež si vo svojom vôbec prvom podcaste napríklad konkrétne zaspomínal na audienciu so starými rodičmi z celého sveta, ktorá sa konala 28. septembra 2014. „Starí ľudia sú múdri a veľmi mi pomáhajú. Aj ja sám som starý,“ povedal.

(tasr)


Ďalšie články