Raketa vyrobená 3D tlačiarňou odštartovala, ale nedosiahla obežnú dráhu

Superťažká raketa SLS v rámci misie Artemis. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Superťažká raketa SLS v rámci misie Artemis. Foto: TASR/AP

Prvá raketa vyrobená 3D tlačiarňou v noci na štvrtok po opakovaných odkladoch odštartovala z floridského Mysu Canaveral, nepodarilo sa jej však dosiahnuť stanovenú obežnú dráhu. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Nosnú raketu Terran 1 vyvíja kalifornská startupová spoločnosť Relativity Space. Až 85 jej percent komponentov vrátane motorov je vyrobených špeciálnou 3D tlačiarňou.

Raketa odštartovala z kozmodrómu na Myse Canaveral o 04.42 h SEČ. Pri oddeľovaní druhého stupňa rakety však došlo k „anomálii“, ktorá spôsobila, že napokon nedokázala vyletieť na nízku obežnú dráhu okolo Zeme.

Štart prototypu rakety vysokej 33,5 a širokej 2,3 metra, sa uskutočnil až na tretí pokus. Predchádzajúce dva pokusy o štart, ktoré mali prebehnúť v predchádzajúcich týždňoch (8. a 11. marca), museli byť na poslednú chvíľu odložené pre problémy s tlakom a teplotou paliva.

Pri stredajšom štarte mala dvojstupňová raketa bez nákladu a posádky vyletieť na obežnú dráhu približne za osem minút. Zhruba po piatich minútach sa však vyskytla bližšie nešpecifikovaná anomália, pre ktorú tam nakoniec nedoletela.

Prvý skúšobný let Terranu 1 mal otestovať, či raketa dokáže vydržať nápor počas štartu a letu a získať dáta pre ďalší vývoj takýchto inovatívnych rakiet, ktoré by boli lacnejšie a vyrobiteľné.

Spoločnosť Relativity označila stredajší štart rakety za „obrovský úspech“ napriek tomu, že nedosiahla stanovenú orbitu. V ďalšej fáze chce firma vyrobiť raketu, pri ktorej bude z 3D tlačiarne pochádzať až 95 percent komponentov.

(tasr)


Ďalšie články