Americká protidrogová agentúra vystopovala zásielku vďaka voľne dostupnému lokalizátoru

Apple AirTag. Foto: YouTube/Marques Brownlee Apple AirTag. Foto: YouTube/Marques Brownlee

Pred niekoľkými dňami technologický svet obletela správa, že americká protidrogová agentúra (DEA) použila pri sledovaní zásielky sledovacie zariadenie AirTag od výrobcu Apple. Pri tomto bizarnom prípade využitia bežne dostupnej technológie sa vynára viacero otázok.

K udalosti došlo v máji minulého roka, keď pozornosť colnej polície upútala zásielka z čínskeho Šanghaja. Obsahovala lis na pilulky, preto colníci upovedomili protidrogovú agentúru.

DEA následne do balíka ukryla AirTag, aby tak sledovala jeho pohyb smerom k adresátovi. O priebehu operácie informoval portál Forbes, ktorému sa podarilo získať splnomocnenie agentúry.

Spoločnosť Apple predstavila lokalizačné zariadenie AirTag v apríli 2021 ako rozšírenie siete Nájsť, vďaka ktorej môžu používatelia spoľahlivo nájsť stratené zariadenie ako iPhone či MacBook.

Na svoje fungovanie pritom nenápadný puk nevyužíva technológiu GPS. Vďaka tomu, že patrí do siete produktov Apple, dokáže správu o polohe podávať prostredníctvom Bluetooth pripojenia k iným zariadeniam v okolí.

AirTag ponúka možnosť sledovať čokoľvek, k čomu ho používateľ pripevní. Okrem jednoznačného prínosu pre bežných ľudí však predaj AirTagov spustil aj sériu incidentov, počas ktorých kriminálnici sledovali osoby, aby následne zistili miesto ich bydliska, čo viedlo ku krádežiam a ďalším nepríjemnostiam.

Apple pristúpil k zmene v máji minulého roka, keď pridal funkciu pre prípad odpojenia alebo vzdialenia od telefónu pôvodného majiteľa, ktorý ho aktivoval. Lokalizátor v takejto situácii začne po čase vydávať hlasný zvuk.

DEA zvolila nezvyčajné riešenie v hodine dvanástej. Pokiaľ by sa agentúra rozhodla operáciu s využitím masovo dostupného lokalizátora zorganizovať o niekoľko týždňov neskôr, bezpečnostné opatrenia výrobcu by zmarili celý plán.


Ďalšie články