Šerm: Francúzi aj Nemci odmietli hostiť podujatia Svetového pohára s účasťou Rusov a Bielorusov

Végh, Alexander Tsoronis Ilustračný záber. Foto: Martin Baumann/TASR

Francúzska šermiarska federácia (FFE) odmietla hostiť podujatie Svetového pohára v Paríži naplánované na máj na protest proti rozhodnutiu Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE), ktorá pred niekoľkými dňami dovolila Rusom a Bielorusom vrátiť sa do súťaží a zabojovať v nich o miestenku na OH 2024 v Paríži. Podobný krok urobili organizátori podujatia SP v Nemecku.

Viac ako tristo šermiarov v tomto týždni vyzvalo FIE a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v otvorenom liste, aby nedovolili športovcom z Ruska a Bieloruska zúčastniť sa na šermiarskych súťažiach, kým trvá vojenský konflikt na Ukrajine. Predstavitelia FFE zrušili podujatie Svetového pohára v Paríži, kým Nemci sa vzdali organizácie pretekov na ich pôde. Poliaci si dali podmienku, že dovolia súťažiť Rusom a Bielorusom na svojom podujatí, ak podpíšu vyhlásenie, že nepodporujú vojnu na Ukrajine.

Medzi šermiarmi, ktorí podpísali otvorený list, sú štvornásobná olympijská medailistka Olga Charlanová z Ukrajiny či olympijskí šampióni Erwann Le Péchoux z Francúzska a Američanka Lee Kieferová. Od roku 2008 do 1. marca 2022 bol prezidentom FIE ruský miliardár Ališer Usmanov. Postu sa vzdal krátko po začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu, keď sa ocitol na sankčnom zozname Európskej únie. Prezident MOV Thomas Bach je olympijský víťaz v šerme z roku 1976, šermu sa venovali aj šéfovia olympijských výborov v Rusku a na Ukrajine.

Okrem strešnej organizácie šermu aj federácie v džude a stolnom tenise už dovolili návrat Rusov a Bielorusov do svojich súťaží. Džudisti ani šermiari z týchto krajín však zatiaľ žiadne podujatia neabsolvovali. V tenise a proficykliste súťažia Rusi aj Bielorusi bez obmedzení ako jednotlivci, ale nie na reprezentačných turnajoch a pretekoch. V tomto roku sa už ruskí a bieloruskí tenisti i tenistky môžu zúčastniť aj na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už dlhšie hľadá spôsob, ako by mohli reprezentanti z oboch spomenutých krajín súťažiť na OH 2024 ako neutrálni športovci. Šancu vrátiť sa by podľa MOV mali dostať iba športovci, ktorí nepodporujú vojenské ťaženie Rusov na Ukrajine. To sa však stretlo s nevôľou na strane Ukrajincov a proti sú aj ďalšie európske krajiny. Podľa MOV by mali strešné organizácie jednotlivých športových odvetví vyhodnotiť prípadný návrat športovcov z Ruska a Bieloruska.

(sita)


Ďalšie články