Priateľstvo seniorov trvá už dvadsať rokov

Dôchodcovia z obce Čachtice a mestskej časti Brno-Tuřany majú partnerstvo už dlhých dvadsať rokov. Na snímke Helena Šimová a Miroslav Musil pred športovými aktivitami

ČACHTICE – Dôchodcovia z obce Čachtice a mestskej časti Brno-Tuřany majú partnerstvo už dlhých dvadsať rokov. Za ten čas prežili množstvo pekných momentov pri spoločných stretnutiach.

V Čachticiach sa opäť po roku zvítali seniori z miestnej organizácie so svojimi priateľmi, dôchodcami z brnianskej mestskej časti Tuřany. Tohtoročným stretnutím si pripomenuli uzatvorenie zmluvy priateľstva, ktorú podpísali v roku 2001 a odvtedy sa každoročne striedavo navštevujú.

„Teraz je zrovna rad na nás, tak sme trošku zmenili program, namiesto histórie a historických pamiatok sme sa dali na šport,“ povedala na úvod rozhovoru Helena Šimová, predsedníčka Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Čachticiach. Túto funkciu zastáva v obci už od roku 2006.

Aj tento rok sa tešila na priateľské stretnutie so svojím kolegom Miroslavom Musilom, predsedom Základnej organizácie Klubu dôchodcov Brno-Tuřany. „Keď si vezmete dvadsať rokov nazad, to už je nejaká doba, to už je vlastne jedna generácia. Za tú dobu sme zostarli a niektorí už nie sú medzi nami, ale napriek tomu ten kmeňový stav, ktorý je tu od začiatku, tak tí vytrvávajú a pravidelne do Čachtíc jazdia.“

„Toto športové dopoludnie nám má trochu zmeniť náladu a ukázať, že človek sa môže športom trošku zveľadiť, že môže ožiť, že môže nabrať energiu, pretože to nie sú typické športové disciplíny, ale sú to také zvláštne, zábavné, pri ktorých netreba veľa námahy, ale treba rozumu a tiež trochu šťastia,“ vysvetlila energická predsedníčka.

„Disciplíny, ktoré sme priniesli my, tam asi budeme o niečo lepší, ale vidím aj disciplíny, ktoré my nemáme, ktoré my neskúšame, nepretekáme v nich, takže tam neviem, neviem, tam budeme asi slabší,“ reálne zhodnotil situáciu predseda Mirek Musil.

Počas dopoludňajších súťaží sa však jednotne zhodli, že tu, v Čachticiach, viac ako kdekoľvek inde, platí slávne heslo zakladateľa moderného olympizmu Pierra de Coubertina, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.

 „Moravania sú skvelí, priateľskí ľudia, my si s nimi vždy dobre rozumieme,“ zakončila rozhovor Helenka Šimová.


Ďalšie články