Analytici: Fejkoví manažéri s fejkovými titulmi riadia krízu. A pád serverov je vraj sabotáž

Banskobystrický samosprávny kraj dnes otvoril ïalšie ve¾kokapacitné oèkovacie centrum vo Zvolene Ilustračná fotografia. Foto: Ján Krošlák/TASR

Analytici z platformy Dáta bez pátosu spochybňujú tvrdenie Národného centra zdravotníckych informácií o hackerskom útoku na objednávkový systém na očkovanie.

Objednávkový systém na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 údajne čelil v pondelok 8. marca od 19.45 takmer hodinu DDOS útoku.

„Spôsobil, že linka vládneho cloudu, kde sú všetky zdravotnícke dáta, vykazovala vysokú chybovosť a dáta, ktoré používatelia zadávali, neboli prenášané korektne,“ priblížila hovorkyňa Veronika Bauch. Zároveň upozornila, že spomalenie systému nebolo na strane NCZI.

Fejkoví manažéri s fejkovými titulmi

Objednávkový systém spustilo NCZI zo soboty na nedeľu a o počiatku ho sprevádzali viaceré technické problémy.

Skepticky sa preto k vyhláseniu NCZI postavili analytici z platformy Dáta bez pátosu. Na sociálnej sieti analytici kritizovali, že NCZI má problémy aj v inej oblasti. Nedokáže sa napríklad dostať k informáciám o počtoch pozitívne testovaných pomocou PCR a antigénových testov.

To podľa analytikov predstavuje bezpečnostný problém, pretože bez analýzy čísel nedokáže štát prijať adekvátne opatrenia.

„Je celkom možné, že tá infraštruktúra, čo popadala včera kvôli vášmu organizovanému náporu na očkovanie, zhodila servery a systém aj testovaciemu útvaru. To, že nevieme my dáta a výsledky testov je ok, počkáme. Si. Kým Sato opraví.“

Na margo oficiálnej verzie o DDOS útoku Dáta bez pátosu naznačili, že mohlo ísť o zlyhanie štátu. Vládni predstavitelia vraj nemajú dostatok skúseností na manažovanie krízy.

„Fejkový štát fejkových manažérov s fejkovými titulmi z fejkových univerzít. Bez reálnych manažérskych skúseností. A oni si trúfnu krízu riadiť. A teraz im padnú servery? Sabotáž DDOS,“ komentuje platforma.

Potrebujeme novú aplikáciu, tvrdia odborníci

Fungovanie objednávkového systému kritizovalo aj občianske združenie Slovensko.Digital. Odborníci tvrdia, že je nutná zásadná zmena procesu ako takého, nielen úprava registračného formulára. Odborníci preto oceňujú informáciu, že ministerstvo zdravotníctva plánuje predstaviť nový systém registrácie na očkovanie.

Aby sa predišlo opätovným chybám, je podľa občianskeho združenia potrebné minimálne zo strany rezortu zdravotníctva otvoriť proces prípravy novej aplikácie na registráciu na očkovanie. Realizovať by sa malo testovanie na cieľovej skupine používateľov ešte pred spustením do prevádzky.

„Proces treba postaviť na jednorazovej registrácii, kde sa človek zaregistruje, vyplní preferované miesta očkovania (prípadne aj typ vakcíny a pod.) a následne dostane správu s termínom, keď bude na rade. Ak správu nepotvrdí, tak sa zaradí späť do poradovníka a nový termín dostane neskôr,“ priblížil Ján Suchal zo Slovensko.Digital.

(tasr, est)


Ďalšie články