Okrem Pellegriniho a Korčoka aj Martin Daňo či „milovník ľahkých žien” Peter Kuťka. Kto každý chce byť prezidentom?

WhatsApp Image 2024-01-25 at 19.49.14 Martin Daňo a Peter Kuťka. Foto Martin Daňo/FB, Peter Kuťka

Favoriti prezidentských volieb sú podľa prieskumov jasne daní. To však neodradilo niekoľkých „outsiderov”, aby sa tiež pokúsili zabojovať o priazeň slovenských občanov. Kandidatúru na post hlavy štátu oznámil napríklad kontroverzný vloger Martin Daňo, historik zo Za ľudí, ktorý chce vyplniť konzervatívny priestor Patrik Dubovský, či „influencer”, ktorý miluje alkohol a ľahké ženy Peter Kuťka.

Prvé kolo prezidentských volieb Slovensko čaká už o menej než dva mesiace, pričom kandidáti majú na podanie prihlášok čas len do 30. januára. Pre svoju kandidatúru potrebujú získať aspoň 15 podpisov poslancov národnej rady alebo 15-tisíc podpisov občanov.

Podľa prieskumov majú šancu sa dostať do druhého kola len dvaja kandidáti. Občiansky kandidát Ivan Korčok, ktorý kandiduje s podporou SaS a progresívcov, a predseda parlamentu a strany Hlas Peter Pellegrini.

O podporu slovenských voličov sa však rozhodli zabojovať aj preferenčne slabší kandidáti. Nájdeme medzi nimi známe tváre z minulých prezidentských volieb, bývalého sudcu či diplomata. Na najvyššiu ústavnú funkciu si však brúsi aj bizarná postava z prostredia internetových “influencerov”. Podarí sa im zamiešať kartami?

Nejednota v národnom spektre a návrat Mariana Kotlebu

Hoci z prostredia koaličných strán už kandiduje Pellegrini, zabojovať o post hlavy štátu chce aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý pre svoju kandidatúru už podľa vlastných slov vyzbieral potrebný počet podpisov. Tvrdí, že Pellegriniho kandidatúru neohrozí, lebo „zastupuje úplne iný typ politiky a názorov“. Do boja o prezidentské kreslo ho povzbudil aj “mediálny lynč” v súvislosti s jeho dopravnou nehodou so semaforom.

Kandidovať chcel aj bývalý sudca, ktorý odsúdil exprezidenta Andreja Kisku Miroslav Radačovský. Ten v súčasnosti pôsobí v europarlamente, kam sa dostal ešte na kandidátke ĽSNS. Radačovský šéfuje hnutiu Slovenský patriot, ktoré bolo vo vlaňajších parlamentných voľbách na kandidátke SNS.

Europoslanec chcel získať podporu poslancov práve strany, za ktorú aj on do národnej rady kandidoval, túto možnosť však už vylúčil poslanec SNS Roman Michelko. Z prostredia SNS sa tak do prezidentských volieb zrejme zapojí len Danko.

Kandidatúru si chce zopakovať aj predseda mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba. Ten nemohol kandidovať v parlamentných voľbách, keďže bol odsúdený za úmyselný trestný čin extrémizmu. Špecializovaný trestný súd mu však už medzičasom odsúdenie zahladil, a tak sa znovu môže uchádzať o dôveru občanov.

Marian Kotleba. Foto: Pavol Zachar/TASR

V minulých prezidentských voľbách skončil na štvrtom mieste so ziskom vyše desiatich percent. To mu vyčítal tretí v poradí Štefan Harabin, ktorý sa len tesne nedostal do druhého kola. Kotlebu vinil za to, že svojou kandidatúrou trieštil národne hlasy a znemožnil mu tak nastúpiť v druhom kole proti Zuzane Čaputovej.

Aj Harabin bude znovu kandidovať. Chce zastaviť “extrémne sociálne pokusy nového liberalizmu a porušovanie našich práv“. Harabina ešte môže podporiť aj SNS. Danko totiž uviedol, že ak pre seba nebude vidieť dostatočnú podporu, zváži podporu pre iného národného kandidáta.

Z posledného prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj pritom vyplýva, že Harabina by podporilo osem percent voličov, zatiaľ čo Danka len 1,5 percenta.

Repete Martina Daňa

Kandidatúru si chce zopakovať aj kontroverzný vloger Martin Daňo, ktorý sa za posledné obdobie zviditeľnil “odhalením” spoločnej dovolenky novinárky Moniky Tódovej a sudkyne Pamely Záleskej.

Daňo v posledných voľbách získal podporu len pol percenta voličov. To ho však od opätovnej kandidatúry neodradilo. „Mám úplne prevratný, ale zrealizovateľný program, ktorý vám postupne zverejním. Už mesiac sa po nástupe do funkcie bude o Slovensku písať pozitívne celý svet,” sľubuje na svojej webstránke.

Diplomatická konkurencia pre Korčoka?

Medzi prvými ohlásil kandidatúru bývalý minister zahraničných vecí a diplomat Ján Kubiš, ktorý pôsobil ako generálny tajomník OBSE či osobitný predstaviteľ OSN pre Libanon. Kandiduje ako občiansky kandidát, ktorý zatiaľ nezískal podporu žiadnej politickej strany.

Kubiš chce občanov osloviť s heslom „srdcom Slovák, hlavou diplomat”. Za najväčšie výzvy pre budúceho prezidenta označil rozdelenú spoločnosť, politickú nestabilitu a rastúce znepokojenie zahraničných partnerov.

Vďaka svojim diplomatickým skúsenostiam chce Slovensko spájať. „Úlohou vlády, parlamentu a prezidenta je ľudí spájať, nie rozdeľovať. Ak nie sme jednotní doma, v zahraničí toho veľa nedosiahneme,“ uviedol Kubiš na svojej webstránke.

Ján Kubiš. Foto: TASR/DPA

Normálny človek s veľmi podpriemerným platom a milovník ľahkých žien

Kandidatúra z kategórie bizarných. Aj tak by sa dal opísať pokus “influencera” Petra Kuťku, ktorého na Instagrame sleduje 50-tisíc ľudí, vyzbierať 15-tisíc podpisov. Hoci do uplynutia lehoty mu už nezostáva veľa času, podariť sa mu to môže. V čase písania tohto článku má údajne vyzbieraných už vyše 11-tisíc podpisov.

Kuťka kandiduje s heslom: “Make Slovensko čistá fantázia again.” Na svojej webstránke sa opísal ako “normálny človek s veľmi podpriemerným platom”, ktorý sa netají tým, že má rád alkohol a väčšinu života obľuboval ľahké ženy. Teraz však „asi“ už našiel tú pravú.

Svojim voličom adresoval desať sľubov. Medzi nimi napríklad to, že “zruší covid”, “nebude podvádzať svoju prvú dámu” či to, že zahraničné návštevy bude vítať “slivovicou, nie chlebom a soľou”. Okrem toho sľubuje, že si kúpi práčku, naučí sa viazať kravatu a že na stretnutia bude chodiť pešo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Kutka (@peter.kutka)

Konzervatívny historik zo Za ľudí, podľa ktorého bol Kiska najlepší prezident

Medzi poslednými ohlásil záujem kandidovať historik a člen strany Za ľudí Patrik Dubovský, ktorý sa zviditeľnil tým, že podal trestné oznámenie na podpredsedu národnej rady Ľuboša Blahu za to, že si v svojej kancelárii vyvesil portrét Che Guevaru.

Dubovského hlavnou motiváciou je zastupovanie konzervatívnych a kresťanských hodnôt, keďže medzi súčasnými kandidátmi nevidí žiadneho konzervatívca. Chce sa postaviť proti „neototalite“ politikov ako Robert Fico. Podľa Dubovského by nový prezident mal vedieť tvrdo čeliť pokusom o zmenu režimu na pseudodemokraciu. Podpisy plánuje vyzbierať od konzervatívnych poslancov, pričom podporu mu už vyjadrili poslanci Kresťanskej únie.

V rozhovore pre Denník N okrem iného uviedol, že najlepším prezidentom v novodobej histórii Slovenska boli v tomto poradí Andrej Kiska, Zuzana Čaputová a Michal Kováč.

Autorka Iniciatívy za vymazaných rodičov či predseda maďarskej Aliancie

Medzi ďalšími potenciálnymi kandidátmi sú Béata Janočková, zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov. Na svojej webstránke uvádza, že sa dlhé roky venuje boju proti korupcii, problémom s vymožiteľnosťou práva a manipuláciám s rozsudkami v súdnych sporoch o deti.

Do súboja o Grasalkovičov palác sa zapojí aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Ten svoje šance však nehodnotí najpriaznivejšie. „Sme si vedomí toho, že je malá pravdepodobnosť, že sa prezidentom Slovenska stane Maďar,“ vyhlásil.

Kandidatúru ohlásila aj „nezávislá národná kandidátka” Marta Čurajová a predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec.

Koho favorizujú stávkové kancelárie?

Stávková kancelária Tipos jednoznačne favorizuje Petra Pellegriniho s kurzom 1,52 a Ivana Korčoka s kurzom 2,4. Ostatným kandidátom šancu nedáva. Na Štefana Harabina a Jána Kubiša je kurz 1100 a na Andreja Danka až 3500.

Podobne to vidí aj väčšina tipérov, ktorí si na Pellegriniho stavili takmer 74-tisíc eur, na Korčoka vyše 43-tisíc a na Harabina 6,5-tisíc.

Kurzy na víťaza prezidentských volieb. Zdroj: Tipsport

Ďalšie články