Prípad Carlton ožíva. Prokurátora Paloviča NAKA obvinila z korupcie

Ilustračná foto. Foto: Miroslav Košírer/TASR Ilustračná foto. Foto: Miroslav Košírer/TASR

Okresný prokurátor Bystrík Palovič starší je podozrivý, že si vypýtal úplatok 100-tisíc eur od podnikateľa Erika Mikurčíka z kauzy Carlton. Malo to byť za to, že zastaví jeho trestné stíhanie.

Palovič bol blízky Marianovi Kočnerovi, v Threeme si s ním vymenil takmer dvesto správ, Palovič riešil prípady, ktoré mal ovplyvňovať v Kočnerov prospech. Pre kontakty s Kočnerom sa ho disciplinárna komisia snažila zbaviť funkcie prokurátora, ale odvolacia komisia ho podržala. Výkon funkcie má pozastavený. Informáciu o obvinení priniesol Denník N.

Dnešný posun prišiel len štyri dni po tom, ako sme v pondelok upozornili, že tento prípad sa dlhodobo nehýbe, respektíve koná sa v ňom iba vtedy, keď naň médiá upozornia.

Pôvodné trestné oznámenie, ktoré Mikurčík podal na Paloviča, sa trištvrte roka nepohlo, NAKA sa rozhýbala až po tom, ako zvukovú nahrávku zverejnila televízia Markíza. Dňa 4. 9. 2020 začala trestné stíhanie za prijímanie úplatku.

Odvtedy sa však stíhanie neposunulo, samotný Palovič až doteraz nebol obvinený. Kedy bolo obvinenie podané, nie je známe, no muselo sa tak stať vo veľmi krátkom čase, možno aj dnes. Zisťovali sme u Erika Mikurčíka, čím si tento vývoj vysvetľuje. Podľa jeho vyjadrenia pre Štandard, bol Mikurčík včera v telefonickom kontakte s vyšetrovateľom, ale o obvinení ešte nebola reč: „Povedal mi, že bude rozhodovať, ale o obvinení som sa dozvedel až dnes z Denníka N,“ povedal pre Štandard Mikurčík.

Pripomeňme, že prokurátor Palovič navštívil Mikurčíka 25. júna 2019 krátko nato, ako voči nemu vzniesol obvinenie. Mikurčík si rozhovor s ním nahral a podal na neho trestné oznámenie.  

Na nahrávke je počuť, ako sa Palovič Mikurčíkovi vyznáva, že ho vraj obviniť nechcel, ale „boli na neho ohromné tlaky od ľudí zhora“. O koho malo ísť? Palovič okrem iného mal podľa Mikurčíkovej výpovede z 11. decembra 2019 spomenúť Dušana Kováčika, hoci jeho meno nevyslovil, ale ukázal na jeho meno v dokumentoch, ktoré mali k dispozícii pred sebou na stole. Kováčik je Palovičov bývalý spolužiak.

Suma úplatku tiež nie je na nahrávke spomenutá, Palovič ju napísal na papier a ukázal Mikurčíkovi. Malo ísť o 100-tisíc eur. Ak by Mikurčík súhlasil s vyplatením, Palovič bol vraj s vyšetrovateľom Kandrom dohodnutý na modeli, ako stíhanie zastaviť. Ak však nezaplatí, Palovičom vydané obvinenie bude potvrdené. Mikurčík zaplatiť odmietol a následne bolo obvinenie krajskou prokuratúrou naozaj potvrdené.

Palovičov prípad môže byť dôležitý pre širšie pozadie kauzy Carlton, keďže jeho angažovanie sa v tomto rozsiahlom prípade má zjavne hlbšie korene. Palovič totiž ako dozorový prokurátor prípadu Mikurčíkovho údajného podvodného prepisu konateľov predtým zamietol aj Mikurčíkovu sťažnosť. Muselo mu na tom zjavne veľmi záležať. Tento úkon urobil v nedeľu 25. augusta 2019, tri dni po tom, ako mu NAKA odobrala mobil a začala voči nemu stíhanie v inom korupčnom prípade.


Ďalšie články