Radikálni klimatickí aktivisti zablokovali dopravu na londýnskom obchvate

Radikálni britskí klimatickí aktivisti, bojujúci proti používaniu fosílnych palív, zablokovali počas pondelňajšej rannej dopravnej špičky cestný obchvat Londýna.

Na snímke zradikalizovaní aktivisti kontroverzného hnutia Just Stop Oil počas protestu v Londýne z konca októbra. Foto: TASR/AP Ilustračný záber. Zradikalizovaní aktivisti kontroverzného hnutia Just Stop Oil počas protestu v Londýne z konca októbra. Foto: TASR/AP

Členovia kontroverznej skupiny s názvom Just Stop Oil (jednoducho prestaňte používať ropu) nedávno na seba upozornili protestnými akciami, v rámci ktorých potreli koláčom voskovú figurínu britského kráľa Karola III. a vyliali rajčinovú polievku na obraz Slnečnice Vincenta van Gogha.

https://standard.sk/262426/aktivistky-vyliali-plechovku-paradajkovej-polievky-na-jedno-z-najhodnotnejsich-diel-van-gogha/

V pondelok ráno samozvaní aktivisti z Just Stop Oil na minimálne šiestich miestach zablokovali premávku na diaľnici M25, ktorá slúži ako obchvat britskej metropoly Londýn. Ide o jednu z najdôležitejších a najrušnejších ciest v celom Spojenom kráľovstve.

Protestujúci sa vyškriabali na nosné konštrukcie vedúce ponad cestu, čím donútili policajtov zastaviť dopravu. O svojom plánovanom proteste pritom vopred, ešte v nedeľu večer, upovedomili políciu, ktorá následne vykonala sériu preventívnych zatknutí.

Londýnsky Scotland Yard podľa vlastného vyjadrenia už v nedeľu večer spustil „rozsiahlu preventívnu policajnú operáciu“ zameranú voči osobám, ktoré by mohli spôsobiť vážne narušenie verejného poriadku. Vo väzbe skončilo najmenej sedem ľudí.

https://standard.sk/267448/boj-za-klimu-ma-byt-kreativny-a-nie-destruktivny-ekoteroristom-treba-vytycit-hranice/

Radikáli z hnutia Just Stop Oil tento rok už niekoľkokrát zablokovali dôležité cesty a objekty v oblasti Londýna. Britská vláda už pracuje na návrhu zákona, ktorý by uľahčil zásahy voči účastníkom takýchto protestných akcií.

Najnovšia blokáda sa uskutočnila v čase, keď sa Egypte odohráva klimatický summit OSN – COP27. Zradikalizovaní stúpenci Just Stop Oil sú presvedčení, že majú právo organizovať podobné protestné akcie. Domnievajú sa, že klimatická kríza ohrozuje samotnú existenciu ľudstva.

(tasr)


Ďalšie články