Vedia západné „elity“ v súvislosti s Taiwanom niečo, čo ostatní nie?

FtjX4SZaIAASml6 Warren Buffet. Foto: Gone/Twitter

Notoricky známy miliardár Warren Buffet predal vo februári prostredníctvom svojej spoločnosti obrovský objem akcií taiwanského polovodičového giganta TSMC, iba krátko po tom, čo ich nakúpil. Republikánsky senátor Tommy Tuberville, ktorý je členom Senátneho výboru pre ozbrojené služby, zase nakúpil predajné opcie spoločnosti TSMC, čo indikuje, že očakáva pokles jej trhovej hodnoty.

Na oboch spomenutých kontraktoch by za normálnych okolností nebolo nič zvláštne, pokiaľ by od augustovej návštevy ostrova Nancy Pelosiovou nepanovalo okolo Taiwanu veľké napätie. To navyše časom neopadlo, ale skôr sa, práve naopak, stupňuje.

Sankcie USA na vývoz technológií a čipov do Číny, údajné špionážne balóny nad americkým územím, rušenie TikToku na pracovných zariadeniach štátnych zamestnancov a odporúčania na jeho plošný zákaz či najnovšia návšteva Spojených štátov taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, udržiavajú teplotu len tesne pod bodom varu.

https://standard.sk/268693/facka-cine-co-mozu-sposobit-americke-obmedzenia-vyvozu-tykajuce-sa-cipov-a-technologii/

Predal akcie, ktoré kúpil len v novembri

Jeden z najbohatších ľudí sveta Warren Buffet nakúpil akcie taiwanskej polovodičovej spoločnosti TSMC prostredníctvom svojej firmy Berkshire Hathaway zhruba v polovici novembra minulého roka. Dohromady išlo o investíciu v hodnote približne 4,1 miliardy dolárov.

Vo februárovej správe však jeho investičná spoločnosť uviedla, že už má na konte len okolo 8,3 milióna akcií spoločnosti TSMC v hodnote 618 miliónov dolárov, keďže predala 86 percent jej akcií, ktorých držala zhruba 60 miliónov.

Výška investície pritom podľa Reuters naznačuje, že akcie pre Berkshire Hathaway kúpil priamo Buffett, a nie niektorý z jeho portfóliových manažérov. Agentúra konštatuje, že ich predaj bol vzhľadom na miliardárovu preferenciu dlhodobých investícií o to viac neočakávaný.

Miliardár pritom na obchode pravdepodobne zarobil. Hodnota jednej akcie TSMC sa totiž od polovice októbra do polovice novembra pohybovala pod hranicou 480 dolárov za kus. Na prelome januára a februára však ich cena bola rádovo vyššie, výrazne nad piatimi stovkami dolárov.

Predal ich pre geopolitické napätie

Warren Buffet však v utorok potvrdil to, o čom sa šepkalo od zverejnenia informácií. Geopolitické napätie označil za „dôležitý aspekt“ pri rozhodnutí spoločnosti Berkshire Hathaway predať väčšinu svojho podielu v taiwanskom výrobcovi čipov TSMC, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na finančné noviny Nikkei.

„Myslím si, že je tu nebezpečenstvo,“ uviedol neistým hlasom počas rozhovoru, ktorý sa rýchlo stal virálnym na sociálnych sieťach. „Tam, kde sa nachádzajú, skutočne hrozí nebezpečenstvo otrasov,“ doplnil Buffet s tým, že je to však málo pravdepodobné.

Americký senátor stavil proti TSMC

Pre Buffetovmu vyjadreniu sa na obchodovanie s aktívami TSMC upriamila väčšia pozornosť. Na Twitteri viacerí použivatelia upozornili na to, že americký senátor za Alabamu Tommy Tuberville nakúpil zhruba v polovici marca predajné opcie (put options) TSMC.

Tie investorovi zaručia, že môže predať isté množstvo akcií za vopred dohodnutú cenu. Investori, ktorí očakávajú pokles cien akcií, nakupujú opcie, aby v čase, keď trhová hodnota spoločnosti klesá, mohli nakúpiť jej cenné papiere za aktuálnu nízku cenu a pomocou opcií ich predať drahšie a zarobiť na tom.

V skratke to znamená, že senátor stavil na pokles hodnoty účastín TSMC. Otázka, prečo je o to opodstatnenejšia, že Tuberville je členom amerického Senátneho výboru pre ozbrojené služby. Samozrejme, žiadny jasný záver z toho nemožno odvodiť, ale pri súčasnom napätí niet div, že to vzbudzuje otázniky.

Poklad Taiwanu

Podstatný fakt, ktorý v tejto mozaike ešte chýba, je samotná spoločnosť TSMC a jej veľký význam nielen pre Taiwan, ale celý svet.

Taiwan semiconductor je totiž najväčším výrobcom polovodičov na svete. Podľa údajov portálu Statista o tržbách svetových producentov čipov na trhu dominuje s takmer 60-percentným podielom. Polovodiče sú navyše v dnešnom svete plnom technológií kľúčovým komponentom v množstve zariadení – od smartfónov cez práčky a ďalšiu elektroniku až po vojenskú techniku a moderné zbrane.

Výrobca čipov je však okrem toho aj jednou z najväčších globálnych firiem. Z pohľadu trhovej kapitalizácie (trhovej hodnoty všetkých akcií) patrí medzi top 10 spoločností na svete. Po strategickej polohe Taiwanu je technologický gigant jedným z pokladov ostrova, o ktorý sú veľmoci ochotné zápasiť.


Ďalšie články