Koľko Rusom zostalo tankov? Za používaním starých strojov nemusí byť len nedostatok moderných zbraní

Russia Medvedev Siberian Federal District Dmitrij Medvedev pri návšteve Uralvagonzavodu. Zdroj: Profimedia

Obhliadnime sa ešte za Putinovou „jednotankovou“ vojenskou prehliadkou, ktorá znova otvorila pálčivý problém s ruskými rezervami tankov.

Tradičná vojenská prehliadka na Deň víťazstva 9. mája predstavuje už od sovietskych čias veľkolepú parádu, ktorou Rusko divácky pôsobivým spôsobom demonštruje silu vojenskej superveľmoci, a to nielen pred vlastnou verejnosťou, ale aj pred zvyškom sveta. Pre pozorovateľov NATO bývala a býva prehliadka tiež príležitosťou uzrieť najnovšiu výzbroj a výstroj veľkého medveďa.

Tohoročná prehliadka však pôsobila prinajmenšom veľmi rozpačitým dojmom, ak nezaváňala rovno blamážou. Bola totiž výrazne menšia ako po minulé roky a mnohé typy techniky úplne chýbali. Defilé vojenskej techniky tradične otvoril slávny tank T-34 s vejúcou červenou zástavou, teda obrnenec, ktorý vyhral Veľkú vlasteneckú vojnu. Bol to však jediný tank a vôbec jediné bojové pásové vozidlo, ktoré diváci v tento deň na Červenom námestí mohli vidieť.

Straty narastajú

Už minuloročná prehliadka bola svojím rozsahom oproti roku 2021 viditeľne zredukovaná, no najmodernejšie tanky T-72B3M, T-90M a T-14 Armata sa na nej napriek prebiehajúcej vojne na Ukrajine predstavili. Tento rok chýbali okrem tankov aj inak vždy prítomné bojové vozidlá pechoty, samohybné húfnice, salvové delostrelecké raketomety a ďalšie zbraňové systémy. Veľmi krátku prehliadku vybranej konvenčnej techniky zakončili, ako je obvyklé, obrie nosiče medzikontinentálnych balistických rakiet RS-24 Jars. Tie predstavovali jednu z mála častí sprievodu, ktorá sa takmer nezmenila.

Na porovnanie: v roku 2021, teda rok pred inváziou na Ukrajinu, sa na prehliadke objavilo až 191 vozidiel a približne 12-tisíc vojakov. O rok neskôr, už počas naplno prebiehajúcej „špeciálnej vojenskej operácie“, prehliadku tvorilo len 129 vozidiel a približne 10-tisíc pochodujúcich vojakov. Tento rok napokon po Červenom námestí prechádzalo iba 51 vozidiel a mašírovalo len približne 8-tisíc vojakov. Podľa britského ministerstva obrany väčšinu z nich však tvorili pomocné a polovojenské sily a kadeti z vojenských výcvikových útvarov. Údajne jediných zástupcov pravidelných síl tvorili príslušníci železničných jednotiek a vojenskej polície. Podobne ako v roku 2022, ani teraz sa nekonal tradičný prelet letectva, ktorý bol zrušený už v predstihu. Letecká časť moskovskej parády sa tak naposledy odohrala ešte v roku 2021 a tvorilo ju celkom 76 lietadiel vrátane najmodernejších bojových vrtuľníkov a stíhačiek.

Je zrejmé, že za tohtoročnou biednou prehliadkou ku Dňu víťazstva stoja značne vyčerpané vojenské zdroje krajiny v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Okrem strát živej sily zaznamenalo Rusko (a jeho vojenskí kontraktori) aj obrovský úbytok techniky a tú funkčnú viaže nasadenie na bojisku. Podľa odborného portálu Oryx ruské sily preukázateľne stratili už vyše 10-tisíc kusov pozemnej techniky, z toho vyše 1 900 tankov, pričom do vojny tiahli s približne 2 500 tankmi. Ozajstné straty vozidiel sú zrejme ešte vyššie. Len straty tankov radu T-72, ktorý predstavuje ťažného koňa ruských tankových síl, už presiahli tisíc kusov.

Prečo obnovujú staré tanky

Aj z tohto dôvodu Rusko siaha čoraz hlbšie do rezervných zásob staršej techniky. Ruské pozemné sily začali už v lete 2022 nasadzovať zastaralé tanky T-62 so slabou výzbrojou a nevyhovujúcou pancierovou ochranou (Sovietsky zväz tento typ prvýkrát operačne nasadil v auguste 1968 pri invázii do Československa). Verzie T-62M a MV, ktoré predstavujú modernizácie z obdobia sovietskej intervencie v Afganistane, boli zaznamenané najmä v Chersonskej a Luhanskej oblasti a často plnili statické obranné úlohy.

Pre Rusov však tieto tanky predstavujú aj veľké logistické bremeno, pretože používajú muníciu kalibru 115 mm odlišnú od aktuálne používaných typov T-72, T-80 a T-90 (všetky so 125 mm kanónom), ktorá sa navyše už desaťročia nevyrába. Posádkam T-62 je preto vydávané strelivo ešte zo sovietskych skladových zásob. Napriek tomu Rusko oznámilo reaktiváciu a modernizáciu ďalších 800 tankov tohto typu.

Okrem znovuzavedenia T-62 do výzbroje sa v marci objavili aj videá a fotografie s ešte staršími „uloženkami“ T-54 a T-55, ktoré na vagónoch mierili zo skladu tankov v Arsenjeve pravdepodobne do opravárenského podniku. Napriek tomu, že tieto dva príbuzné typy tankov by sme dnes mali hľadať skôr v múzeách, je možné, že sa v blízkej dobe dočkáme aj ich angažovania na Ukrajine. Ani v tomto prípade však ruských zásobovačov nepoteší fakt, že tieto obrnence používajú ďalší odlišný typ munície, tentoraz náboje kalibru 100 mm.

Starej munície môžu mať Rusi dostatok

Opozičné ruské noviny Novaja Gazeta podľa magazínu Forbes odhadujú, že Rusko má stále asi 8-tisíc uskladnených tankov. Ako uvádza článok, existuje aj odhad o počte 10-tisíc strojov radu T-72, T-80 a T-90 v rezerve.

Prečo však Rusko namiesto starožitných typov vo veľkom „neoživuje“ mladšie rezervné tanky? Dôvodom môže byť ich zlý technický stav, keďže mnohé z nich boli roky či skôr desaťročia pod holým nebom vystavené všetkým vrtochom počasia (skeptici odhadujú, že značná časť z nich je už prakticky neobnoviteľná).

Reaktivácia a nevyhnutná modernizácia týchto sofistikovanejších strojov bude preto drahšia a časovo náročnejšia ako obnova technicky jednoduchších starších typov. Nie je vylúčené ani to, že sa Rusom popri delostreleckej munícii stenčujú už aj zásoby tej tankovej, pričom nábojov do T-62 a T-54/55 môžu byť z obdobia hlbokej studenej vojny ešte plné sklady.

Ruský zdroj pre Novaja Gazeta povedal, že podniky Uralvagonzavod v Nižnom Tagile a Omsktransmaš na Sibíri dokážu ročne obnoviť 600 starých tankov oproti 250 novým tankom T-72 a T-90, ktoré dokáže vyrobiť Uralvagonzavod. V prípade produkcie T-72 ide o najnovšiu konfiguráciu T-72B3M. V tomto prípade sa však v skutočnosti realizuje len hĺbková modernizácia starých verzií T-72B, nejde teda o kompletnú novovýrobu.

Príležitosť a riziko s tankom Armata

V apríli bola zverejnená správa o nasadaní hlavného bojového tanku novej generácie T-14 Armata. Ruská štátna agentúra RIA Novosti uviedla, že ruské sily tieto stroje používajú len na ostreľovanie ukrajinských pozícií, nie na priame útoky. Počet nasadených obrnencov ale nie je známy, pravdepodobne však nebude vysoký. Rovnako nie je známy ani počet vyrobených kusov, pričom existujú pochybnosti, či sa sériová výroba T-14 už vôbec začala. Vývoj a produkciu tohto drahého tanku s pokročilými funkciami totiž dlhodobo sprevádzajú oneskorenia, znižovanie plánovaných objednávok a správy o výrobných problémoch.

Nasadenie tankov T-14 môže sledovať aj propagandistické účely. Pre Rusko však môže predstavovať aj nemalé riziko, že Ukrajinci počas bojov niektoré z týchto strojov ukoristia (podobne, ako sa to stalo pri moderných T-90M Proryv-3) alebo zničia, čo by predstavovalo obrovský reputačný problém.


Ďalšie články