Sú produkty z trhu skutočne z maďarských veľkoskladov? Spýtali sme sa predajcov

IMG_0629 (1) Chutné, čerstvé, dostupné a rýchlo sa míňajú. Produkty z trenčianskeho trhoviska nestrácajú na popularite. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Na trhovisku pri OC Družba nájdete krásne kvety, voňavé bylinky, chutnú zeleninu aj ovocie. Ako pestovateľov poznačila inflácia? Opýtali sme sa priamo predajcov z trenčianskej tržnice.

Mária Kančevová predáva kvety. Ako sa pozerá na dôsledky inflácie? „Preparovaná hlina išla hore, kvetináčiky sú drahšie, semená išli veľmi hore. Niektoré kvety predávame za rovnakú cenu ako vlani. Niečo u nás zdraželo o 10, 20 centov,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard. Prečo ceny zvýšili len symbolicky? „Neúčtujeme si prácu,“ vysvetlila. „Musí vás to baviť, musí byť práca zábavou.“

Kvety, ktoré na trhovisku predáva, nie sú z dovozu. „Všetko, čo tu vidíte, je naše. Aj sadzbové zemiaky sú naše.“

https://trencin.standard.sk/7800/predajcovia-nevidia-buducnost-trencianskeho-trhoviska-ruzovo-pozname-dovod/?_thumbnail_id=7801&fbclid=IwAR3D-pvs4KPhZcA05JJA5QMLf0xdu97HrXVCkLnSUXPLokcbWy3Aw1pk-6w

Zvýšenie nájomného je len časť problému s infláciou

„Tovar zdražel tak o 30 percent,“ ozrejmil predajca Jozef Mahrík. Zákazníkov podľa neho zvýšenie cien neodrádza. „Ľudia potrebujú sadiť. Všetko sa premieta do cien. To, že sa zvýšili ceny nájomného na trhovisku, je výsledok toho, čo sa deje v celom svete.“ Podľa predajcu však nejde o nič neslýchané.

Čitateľov zaujíma, či predávané plodiny pochádzajú zo slovenských skleníkov a záhrad alebo ide o dovoz z maďarského veľkoskladu?

Podľa Mahríka ide o zavádzajúce informácie. „Keď sa sem dovezie nejaký tovar z Maďarska, nie je z maďarského veľkoskladu. Priamo v Budapešti je jedna obrovská tržnica, kde sa schádzajú pestovatelia z celého Maďarska, v pravidelných intervaloch tam donesú svoj vlastnoručne vypestovaný tovar. Príde tam strašne veľa pestovateľov, ale aj strašne veľa kupujúcich. Tovar, ktorý ráno alebo na obed zbierali, večer predajú. A keď ho niekto zo Slovenska príde zobrať, hneď na druhý deň ráno je na trhovisku. To znamená, že čerstvosť toho tovaru je absolútna,“ ozrejmil.

Čerstvosť plodín by teda mala byť rovnaká, ako keby si ich pestovateľ odtrhol priamo zo svojej záhrady a predával na druhý deň ráno. Podľa Mahríka však dokážu Maďari vypestovať značné množstvo plodín skôr ako my. „Majú veľa termálov, štát ich viac podporuje. Na Slovensku je maďarský tovar preto veľmi lukratívny. A ľudia sú s ním spokojní, pretože je čerstvý,“ uzavrel.

Na trenčianskom trhovisku ste v dopoludňajších hodinách mohli stretnúť značné množstvo zákazníkov. Tovar bol čerstvý a rýchlo sa míňal. Je prirodzené, že si predajcovia stoja za kvalitou svojich produktov. Napriek navýšeniu cien nepocítili badateľný pokles záujmu.

https://trencin.standard.sk/8177/v-kanade-mala-moznost-robit-s-porcelanom-a-na-islande-si-vyskusala-instalacie-rodacka-z-luborce-sa-venuje-keramike/

A čo vy? Navštevujete trhy alebo ovocie a zeleninu kupujete v supermarketoch?


Ďalšie články