Matovič: Obštrukciu nevzdáme, ľuďom rozpočtové provizórium neublíži. Zvyšok opozície sa k tejto stratégii nepridá

nrsr Zľava Igor Janckulík a Ján Horecký (KDH). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci Národnej rady SR pokračujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu. Rokovali počas celej noci a pokračovať budú až do úplného prerokovania návrhu bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať. Premiér vyzval hnutie Slovensko, aby prestalo s niekoľkohodinovými vystúpeniami. Igor Matovič to odmieta.

V nočnom rokovaní vystúpili najmä poslanci z hnutia Slovensko. Niekoľko hodín čítali rozsiahle pozmeňujúce návrhy. Poslanci sa takto snažia oddialiť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a znižovanie trestných sadzieb. V rovnakej stratégii pokračujú aj vo štvrtok.

„Dúfame, že sa k nám pridajú aj poslanci ďalších opozičných strán, lebo ak sa k nám nepridajú, znamená to, že urobili tichú dohodu s Pellegrinim,“ povedal Štandardu predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Zároveň dodal, že nemá informácie o tom, že by po poslancoch hnutia Slovensko boli prihlásení aj poslanci za SaS a PS.

Koalícia odmieta, že by rozpočet nebol do konca roka

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) v stredu avizoval, že chce, aby sa rozpočet prerokoval ešte pred sviatkami. Ak by sa to podarilo, schôdza by pokračovala 8. januára.

„Na rozpočtové provizórium musí byť pripravené hlavne ministerstvo financií. Koalícia sleduje vývoj a odmietame, že by nebol rozpočet do konca roka,“ povedal pre Štandard poslanec Smeru Ján Blcháč.

„Toto čo predvádza hnutie Slovensko, ktoré sa tak volá, ale krajine robí medvediu službu,“ uviedol Blcháč s dôvetkom, že poslanci Igora Matoviča pokračujú v implementovaní chaosu, ktorý tu robili od roku 2022. „Preto sú naše financie tam, kde sú,“ dodal.

Ján Podmanický zo Smeru skonštatoval, že poslanci hnutia Slovensko využívajú legitímne nástroje, ktoré poskytuje rokovací poriadok. Napriek tomu by podľa neho koalícia mala zasiahnuť.

„Ja som už pred niekoľkými dňami navrhol, keďže aj deklarovaným cieľom týchto poslancov nie je debata o zákone, ale obštrukcia, aby sme buď skrátili, alebo ukončili rozpravu,“ deklaroval Podmanický. Podľa poslancových slov však „momentálne väčšina kolegov zastáva názor, aby sme do rozpravy nezasahovali“.

Podľa Podmanického sa to však môže zmeniť „predovšetkým preto, že neschválenie rozpočtu môže spôsobiť vážne ekonomické škody“.

Fico: Neschválenie rozpočtu ublíži ľuďom

Premiér Robert Fico v reakcii na obštrukcie v parlamente vyhlásil, že opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu a chce dosiahnuť neschválenie štátneho rozpočtu. Upozornil, že by to malo vážne dôsledky na život bežných ľudí. Verí, že sa v parlamente podarí napokon rozpočet schváliť ešte tento rok a vyzval opozíciu, aby tomu prestala brániť.

Fico poukázal na to, že opozícia vie, že pre koalíciu je „top prioritou“ rozpočet a o špeciálnej prokuratúre sa bude rokovať až po 9. januári. „Nikto nechce rokovať o zrušení ÚŠP do Vianoc,“ potvrdil.

Obrátil sa preto na opozíciu, aby prestala s týmito hrami a aby poslanci prestali čítať nezmyselné niekoľkohodinové texty.

Matovič: Prioritou je oddialiť rokovanie o zrušení ÚŠP

Igor Matovič na popoludňajšej štvrtkovej konferencii uviedol, že prioritou pre hnutie Slovensko je oddialiť rokovanie parlamentu o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), preto jeho poslanci vystupujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu s niekoľkohodinovými vystúpeniami.

Matovič nechce, aby sa o zrušení ÚŠP rokovalo od 8. januára. Chce urobiť všetko pre to, aby sa to oddialilo o niekoľko mesiacov.

Do diskusie k rozpočtu sa prihlásilo 15 poslancov za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Na rad čakajú ešte 11 prihlásení písomne. Zatiaľ od stredy večera vystúpili traja, ktorí mali viac ako päťhodinové príspevky vzhľadom na čítanie pozmeňujúcich návrhov. „Každá hodina navyše sa ráta,“ povedal Matovič.

Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenul, že poslanci mohli o rozpočte rokovať už o štyri dni skôr, no vláda dala prednosť kompetenčnému zákonu, ktorý sa prerokoval pred ním. Ten predpokladá vznik nového ministerstva a ďalšie zmeny. „Ak chce Robert Fico niekoho viniť za to, že sa o štátnom rozpočte začalo rokovať v parlamente 20. decembra, mal by sa pozrieť do zrkadla a tam by vinníka našiel,“ povedal.

Matovič odmieta strašenie premiéra Roberta Fica (Smer) tým, že ak sa neschváli rozpočet do konca roka, budú sa mať ľudia zle. „Bez najmenších problémov vie pokryť výdavky aj na dotácie cien energií aj na jeho nový výmysel s dotáciou hypoték,“ skonštatoval s tým, že rozpočtové provizórium sa netýka bežného života ľudí a neublížilo by im.

Fico podľa Matoviča straší provizóriom len preto, aby v januári prišiel do parlamentu a predstavil návrh, ako „demontovať“ právny štát. „Ide mu o to, aby čím skôr začal s atentátom na spravodlivosť, myslí si, že to bude 8. januára. A hnutie Slovensko to chce oddialiť,“ dodal.

PS bude diskutovať odborne, vecne a kriticky

Predseda hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda parlamentu Michal Šimečka zareagoval na výzvu premiéra Roberta Fica (Smer) nasledovne: „Pokiaľ ide o aktuálne prerokúvaný rozpočet, poslanci a poslankyne PS k nemu budú diskutovať odborne, vecne a tvrdo kriticky. A rovnako sme pripravení bojovať aj proti mafiánskemu balíčku.“

Reagoval aj na vyjadrenie premiéra o tom, že k novele Trestného zákona a návrhu na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry sa bude rokovať až 8. alebo 9. januára. Šimečka to vníma ako uznanie prehry, keďže pôvodne chcela vláda návrh prerokovať ešte pred Vianocami.

Majerský: Naši poslanci prednášajú logické, rozumné a vecné pripomienky

Milan Majerský na Ficovu slová reagoval, že poslanci za KDH prednášajú logické a vecné pripomienky v diskusii o štátnom rozpočte a premiérove slová patrili skôr inej opozičnej strane.

„Naši poslanci prednášajú v rámci časového limitu rozumné, logické a vecné pripomienky. Vo faktických poznámkach nechceme odchádzať od témy,“ skonštatoval Majerský. Myslí si preto, že premiérove slová patrili inej strane, ktorá obštruuje.

Na otázku, či budú presviedčať lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, aby s naťahovaním diskusie prestal, odpovedal, že takáto možnosť neexistuje.

Čo sa týka Úradu špeciálnej prokuratúry, KDH trvá na jeho zachovaní. Prípadná diskusia o jeho zrušení či zlepšení musí byť podľa Majerského riadna a odborná. Deklaroval snahu urobiť všetko pre jeho zachovanie.

Ani SaS neschvaľuje túto stratégiu

Marián Viskupič (SaS) nepovažuje blokovanie prerokovania rozpočtu za šťastné riešenie. Poslanci SaS budú podľa neho v rozprave hovoriť o konkrétnom rezorte a nebudú čítať „päťhodinové pozmeňovacie návrhy“.

„Pri škodlivých zákonoch ako Lex konsolidácia alebo pri kompetenčnom zákone dávalo zmysel robiť všetko pre to, aby sme vysvetľovali, prečo sú tie zákony zlé. Vtedy taká dlhá forma rokovania dávala význam,“ uviedol pre Štandard Viskupič.

Rovnako podľa poslanca urobí SaS aj v prípade rokovania o rušení špeciálnej prokuratúry všetko pre to, vrátane naťahovania rozpravy, aby ukázali, že ide o „absolútne škodlivý zákon“.

„Ale nemám dojem, že blokovanie rozpočtu týmto spôsobom je konštruktívne,“ dodal Viskupič na margo „absolútnej obštrukcie“ z dielne hnutia Slovensko.

(tasr, est, dv)


Ďalšie články