Člen poroty na súde so Chauvinom bol podporovateľ BLM, svoju účasť vidí ako nástroj zmeny

Brandon Mitchell. Foto: Twitter.com Brandon Mitchell. Foto: Twitter.com

Do akej miery bola porota v prípade súdu s bývalým policajtom Derekom Chauvinom skutočne nezaujatá a neovplyvnená? Najnovšie zistenia ponúkajú pár otáznikov.  

Jeden z členov poroty, ktorá súdila expolicajta Dereka Chauvina, je podľa príspevkov na sociálnych sieťach podporovateľ rasového hnutia BLM. Podľa svojich slov pritom službu v porote považuje za spôsob zmeny spoločnosti.

Ide o 31-ročného Afroameričana Brandona Mitchella, ktorý bol počas súdu známy len ako porotca číslo 52. Mitchell mal počas výberu porotcov začiatkom marca tohto roku povedať sudcovi Petrovi Cahillovi, že nie je oboznámený s informáciami okolo prípadu Georgea Floyda.

Vraj vedel nejaké základné údaje z médií, ako napríklad dátum konania súdneho pojednávania, avšak nič bližšie, čo by zabránilo jeho výberu do pozície neovplyvneného porotcu. Podľa svojich vyjadrení neveril v to, že chcel Chauvin vedome Floyda zabiť a uviedol, že je neutrálny voči Floydovi i expolicajtovi.

https://twitter.com/PaulBlume_FOX9/status/1371473970357178372

Nezaujatý?

Na sociálnych sieťach sa však objavili informácie, ktoré protirečia týmto vyjadreniam. Na facebookovom profile Mitchellovho uja Travisa Mitchella boli ešte v auguste minulého roka zverejnené fotografie, na ktorých je budúci porotca v čiapke rasového hnutia Black Lives Matter.

Na sebe má zároveň tričko s nápisom „daj svoje koleno dole z našich krkov“, čo je priamy odkaz na skonanie Georgea Floyda. Tento príspevok je v súčasnosti už nedostupný.

https://twitter.com/_jmarie94/status/1388894005132288000

Mitchell bol taktiež prvý porotca, ktorý sa verejne identifikoval a následne sa zúčastnil viacerých relácií v televízii či v rádiu. Moderátorke Erice Campbellovej napríklad rozprával, aká je účasť v porote dôležitá pre dosiahnutie zmien v spoločnosti.

„Musíme ísť von a dostať sa do týchto uličiek, do týchto miestností, aby sme spustili nejakú zmenu. Účasť v porote je jedna z týchto vecí – porota, hlasovanie vo voľbách. Musíme robiť všetky tieto veci,“ uviedol vtedy Mitchell.

https://twitter.com/janetburke27/status/1388914347376734211

Tlak som necítil

Pre televíziu CBS Mitchell uviedol, že on i ostatní porotcovia „necítili tlak“, aby dospeli k rozhodnutiu o odsúdení Chauvina. Vzhľadom na jeho očividnú podporu hnutiu BLM je skutočne pravdepodobné, že on sám strach necítil.

https://twitter.com/CBSThisMorning/status/1387379305068572677

To sa však nedá povedať o všetkých ľuďoch. Jedna z náhradníčok do poroty Lisa Christensenová pre televíziu CBS uviedla, že sa bála rabovania a ničenia v prípade, ak by porota Chauvina neodsúdila.

„Nechcela som znova zažiť rabovanie a ničenie a bála som sa, aby ku mne domov neprišli ľudia, ktorí nesúhlasia s verdiktom,“ uviedla náhradníčka. Tvrdila však, že by s najväčšou pravdepodobnosťou označila Chauvina za vinného. Bola toho názoru, že jeho kľačanie spôsobilo Floydovu smrť.

Vypukne peklo

Pripomeňme, že ešte pred vynesením rozsudku nad Derekom Chauvinom vyzývala kongresmanka Maxine Watersová demonštrantov BLM, aby boli viac konfrontační v prípade, že expolicajta neodsúdia. „Chceme verdikt vinný,“ uviedla kongresmanka.

Podobne sa vyjadrila aj modelka a aktivistka BLM Maya Echolsová. Tá doslova povedala, že pokiaľ Chauvina neodsúdia, vypukne úplne peklo.

George Floyd zomrel 25. mája v rukách štvorice policajtov v meste Minneapolis. Jeho smrť vyvolala masové protesty v Spojených štátoch aj vo svete, ktoré sa viackrát zvrhli na násilnosti a rabovanie.


Ďalšie články