Z Univerzitnej nemocnice Bratislava odchádza skúsený personál do Borov. Lengvarský nekoná, odborníci ho kritizujú

Na snímke dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) prichádza na 134. schôdzu vlády SR 8. februára 2023 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR Na snímke dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) prichádza na 134. schôdzu vlády SR 8. februára 2023 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Budúcnosť zdravotnej starostlivosti v našej metropole je ohrozená. Minister zdravotníctva zatiaľ vyčkáva, hoci podľa odborníkov by mal zamedziť odchodu zdravotníckeho personálu k súkromníkovi.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) zaznamenala v poslednom období vyšší počet výpovedí. Ide najmä o vedúcich pracovníkov, skúsených doktorov a skúsené sestry. Týka sa to aj ekonomických a administratívnych častí nemocnice. Uviedol to riaditeľ nemocnice Alexander Mayer.

V marci sa totiž začne postupne spúšťať nemocnica Sveta zdravia na bratislavských Boroch. Personálu, ktorý tam chce prestúpiť zo štátnej nemocnice, teda začala plynúť dvojmesačná výpovedná doba.

„Pre nás je situácia o to komplikovanejšia v tom, že sa veľmi ťažko plánujú veci. My dnes nevieme plánovať, koľko ľudí zostane alebo nezostane v nemocnici,“ skonštatoval Mayer. Chod niektorých oddelení môže ohroziť aj to, keď podá výpoveď jeden skúsený lekár či vrchná sestra.

Na stole je aj nariadenie krízovej komunikácie. Riaditeľ najväčšej nemocnice nevylúčil ani zlučovanie pracovísk. „My v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva máme záložné plány o tom, ako budeme fungovať do budúcna, keď budeme prinútení zlučovať alebo racionalizovať jednotlivé pracoviská,“ doplnil.

Rázsochy sú v nedohľadne a kapacita UNB nestačí

K zlučovaniu oddelení dochádza už dnes. Priestory jednotlivých nemocníc sú v nevyhovujúcom technickom stave a oddelenia sa zatvárajú pre nedostatok personálu. V hlavnom meste tak môžeme hospitalizovať čoraz menej pacientov, čo nie je jediný problém.

V univerzitných nemocniciach sa uskutočňuje výučba. Čím menej lôžok budú nemocnice mať, tým menej študentov sa tam môže učiť. Lekárska fakulta UK, ktorá produkuje takmer polovicu lekárov, ktorí ostanú pracovať na Slovensku, robila v roku 2015 analýzu možností praktickej výučby medikov v nemocniciach.
Vyplynulo z nej, že na počet tritisíc študentov vtedy chýbalo tristo lôžok. Situácia je po vyše siedmich rokoch ešte horšia, lebo po pandémii sa rady zdravotníkov ešte preriedili.

Nedostatok lekárov chcel vládny kabinet vyriešiť prijatím päťsto medikov navyše. Lengvarský na tom stále trvá, hoci medici sa už teraz v dôsledku nedostatku lôžok sťažujú na neosobnú výučbu a nedostatok odborných asistentov.

Riešením mohla byť nová univerzitná nemocnica Rázsochy. Tá sa však nemusí stihnúť postaviť z plánu obnovy ani do hrubej stavby.

https://standard.sk/313054/razsochy-sa-nepostavia-ako-stat-nad-zdravotnictvom-stracame-kontrolu-tvrdi-byvala-statna-tajomnicka-jezikova/

Stabilizačný príspevok nepomohol

Udržať personál nepomohol ani stabilizačný príspevok vo výške päťtisíc eur, ktorý od začiatku sprevádzal chaos. Pôvodne naň malo nárok 39,5 tisíca zamestnancov. Ministerstvo neodpovedalo na naše otázky, koľko z nich sa nakoniec oň aj uchádzalo.

V UNB ho využilo len 54 percent zamestnancov. Mnohých táto čiastka skôr pobúrila, lebo univerzitná nemocnica pôvodne v októbri 2022 žiadala vlastný stabilizačný príspevok. Na porovnanie, sestry a pôrodné asistentky si mohli prilepšiť o dvadsaťtisíc eur, zdravotnícki asistenti pätnásťtisíc eur, sanitári desaťtisíc eur a pomocní zdravotnícki zamestnanci zase sedemtisíc eur.

Hoci Lengvarský s Mayerovou ponukou súhlasil, po vyhrotení situácie ohľadom hromadných výpovedí lekárov exminister financií Igor Matovič (OĽaNO) ponúkol príspevok všetkým zdravotníkom.

Štedrejšia požiadavka UNB preto dostala košom.

„Malo by pre mňa väčší prínos, keby som mal podpísané dohody na prácu pre zamestnanca na päť rokov a vedel by som nastavovať chod nemocnice,“ kritizuje Mayer neúspech trojročného stabilizačného príspevku.

https://standard.sk/309792/zdravotnici-sa-buria-stabilizacny-prispevok-niektorym-zdanili-25-percentami-tisice-dalsich-ho-ani-nedostali/

Minister zakročí, ak dôjde k hromadným výpovediam v UNB

Dočasne poverený minister zdravotníctva vie o výpovediach zdravotníkov v UNB, zatiaľ však nemá indície o hromadnom odchode. „Situáciu však, samozrejme, sledujeme,“ uistil minister pred stredajším rokovaním vlády.

„S pánom riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom som v intenzívnom kontakte, mám informácie aj o tom, že vyše polovica zdravotníkov nevyužilo stabilizačný príspevok. Zatiaľ však nemám indikované, že by malo prísť k hromadným odchodom,“ uviedol minister.

Je si vedomý toho, že situáciu ovplyvňuje chystané otvorenie Nemocnice Bory. „Ešte však nevieme, v akom režime to bude, nie je podaná žiadosť o zazmluvnenie,“ upozornil Lengvarský. Ak by hrozil výrazný výpadok personálu UNB, minister je pripravený situáciu riešiť. „Verím tomu, že dospejeme k výsledku, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť,“ povedal.

Bory: Je to tak

Nemocnica Bory pre TASR potvrdila, že s blížiacim sa termínom otvorenia eviduje vyšší záujem o prácu v nej. „Ani zďaleka však nejde iba o zamestnancov UNB, naopak, hlásia sa lekári a sestry z celého Slovenska a zahraničia,“ povedal hovorca siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Tomáš Kráľ.

Ozrejmil, že aktuálne je v pracovnom pomere už tristo ľudí, začiatkom marca má nastúpiť ďalších 150. Rastúci záujem podľa neho ovplyvňujú aj pozitívne referencie súčasných zamestnancov, ktorí nastúpili v ostatných mesiacoch.

Nemocnica na svojej webstránke informuje, že v najbližších týždňoch otvorí rádiodiagnostickú ambulanciu, jednodňovú chirurgiu a do leta aj laboratóriá a nemocničnú lekáreň. Potom plánuje postupne spustiť gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a urgentný príjem.

Na snímke CT pracovisko počas novinárskej prehliadky Nemocnice Bory. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Stachura: Lengvarský nekoná

Mimoparlamentné KDH vyzvalo Lengvarského, aby začal riešiť situáciu s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v Bratislave, lebo otvorenie Nemocnice Bory ju môže ohroziť.

„Prvým znakom je masívny odchod zdravotníkov z UNB a tiež fakt, že stabilizačný príspevok päťtisíc eur tam využilo len 54 percent zdravotníkov,“ skonštatoval Peter Stachura z KDH.

Hnutie upozornilo, že pri zákonnej výpovednej lehote dva mesiace hrozí odchod celého oddelenia alebo ťažko nahraditeľných odborníkov. „Napriek tomu sa ministerstvo zdravotníctva a vláda iba nečinne prizerá,“ skonštatoval Stachura. V tejto súvislosti skritizoval tiež meškanie pri projekte novej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Riešením by podľa neho mohlo byť nariadiť zvyšujúcu sa výpovednú lehotu zamestnancov podľa odpracovaných rokov tak, aby kľúčoví zamestnanci nemohli rozviazať pracovný pomer naraz. „Zároveň je nevyhnutné zvážiť výšku stabilizačných príspevkov pre kľúčových pracovníkov a predovšetkým urobiť všetko pre to, aby Bratislava mala v dohľadnej dobe komplexnú koncovú nemocnicu,“ dodal.

(tasr, est)


Ďalšie články