Taliani chcú prijať zákon o homotransfóbii, Vatikán poslal nótu. František začal robiť pápeža, bránia ho nedávni kritici

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Diplomatický ťah Vatikánu voči kontroverznému návrhu zákona v Taliansku bol nielen pre vatikanistov, ale aj pre mnohé talianske médiá témou číslo jeden. Jeho mediálna reflexia zatienila iné témy a naplno ukazuje pestrofarebný vejár názorov a ideologických postojov na pápeža, Vatikán, jeho činy, vyhlásenia a politiku.

Svätá stolica zaslala takzvanú verbálnu nótu talianskej vláde o návrhu zákona o homotransfóbii, čomu sme sa venovali v samostatnom článku. Kontroverzný návrh má podľa predkladateľov odstrániť diskrimináciu osôb rovnakého pohlavia, no podľa odporcov ohrozuje slobodu slova. Dôvodom pre diplomatický dokument odoslaný talianskemu štátu je práve hroziace obmedzenie slobody garantovanej katolíckej cirkvi. Niektoré tamojšie médiá obvinili Vatikán, že porušil konkordát s Talianskou republikou a vraj nevídaným spôsobom zasahuje do prebiehajúceho legislatívneho procesu tejto krajiny.

Volia sa pritom ostré slová, posúďte sami: „Skončila sa legenda progresívneho Františka“.

Tento aj iné titulky opäť oživili naratív, podľa ktorého rímska kúria koná proti vôli pápeža. Médiá tvrdia, že o verbálnej nóte v skutočnosti nevedel a v zásade nemá nič proti kontroverznému návrhu zákona. Jeho podriadení ho obišli, ako to vraj spravili aj s dosiaľ diskutovaným zákazom požehnávať homosexuálne zväzky z marca tohto roku. Zákaz vtedy oficiálne vydala Kongregácia pre náuku viery – posmešne prezývaná dozorca náuky – a pontifex sa k tejto téme verejne nevyjadril. Mnohé aj svetové médiá v tom videli vnútorný názorový boj vo Vatikáne, v ktorom sa údajne presadila tvrdá názorová línia na túto tému na úkor Františkovho dôrazu na milosrdenstvo.

Je to však tak? Nedochádza tu k účelovému podsúvaniu tvrdení, ktorými naopak médiá sledujú rozdelenie a oslabenie cirkvi?

Toto nazeranie vystavuje Boží ľud pochybnostiam o svojom pastierovi

Je neprijateľné, aby pápežovi diplomati mohli v takej závažnej veci konať proti svojmu najvyššiemu nadriadenému alebo dokonca v utajení, myslia si niektorí vatikanisti o interpretácii oboch udalostí. Dodávajú, že nanovo sa tým poškodzuje dôveryhodnosť rímskeho biskupa, lebo tento mediálny výklad z neho robí netransparentného manipulátora pravdy a nepravdy. Z vieroučného hľadiska sa navyše Boží ľud vystavuje neustálej pochybnosti o svojom najvyššom pastierovi, varujú ďalej publicisti pred scestným nazeraním na argentínskeho pápeža.

Kardinál Parolin. Foto: Bohumil Petrík/CNA

V médiách sa tiež objavili úvahy, že takýto diplomatický kúsok je nezvyčajný a rizikový, lebo Svätú stolicu vystavuje nebezpečenstvu, že ju začnú pridružovať k istej názorovej časti parlamentu. Aj keď môže ísť o politizáciu, pre niektorých je naopak správne, aby sa k takémuto kontroverznému legislatívnemu návrhu Vatikán vyjadril.

„Politický paradox je, že Vatikán (teraz) obhajujú Liga, Bratia Talianska a Forza Italia: sú to politické strany, ktoré nie sú v línii s aktuálnym pontifikátom v rozdeľujúcich témach ako imigrácia, suverenita, spôsob chápania identity a hodnôt kresťanstva. Strápnenie cirkevnej hierarchie je zjavné“, napísal známy denník, podľa ktorého Vatikán v prípade kontroverzného návrhu zákona o homotransfóbii nenachádza podporu, akú by chcel. Vymenované pravicové strany majú tiež kontroverzných lídrov: exministra vnútra Mattea Salviniho a dlhoročného expremiéra Silvia Berlusconiho.

Matteo Salvini a Georgia Meloniová v spoločnosti expremiéra Silvia Berlusconiho na zhromaždení v Ríme v roku 2019. Foto: TASR/AP

„Habemus papam: Aleluja! František začal robiť pápeža“ a „Láska sa skončila, už to nie je ich pápež“. Aj toto sú citáty z tlače, ktorých autori sú žurnalisti skôr kritickí voči rímskemu biskupovi a jeho prevládajúcemu obrazu v médiách, ktorý sme popísali na začiatku. Diplomatický krok miništátu títo komentátori vidia ako prejav pontifikovej vôle a krok správnym smerom plne v súlade v učením cirkvi.

To ďalej ukazuje širokú a nejednotnú debatu o pápežovi, jeho slovách, činoch a skutočných či domnelých záujmoch vatikánskej politiky a jej predstaviteľov.

Nezakazujeme, upozorňujeme, bráni sa vatikánsky premiér

Špekulácie a silná kritika v médiách si vyžiadali reakciu štátneho sekretára Svätej stolice kardinála Pietra Parolina, teda akéhosi vatikánskeho premiéra.

V žiadnom prípade sme nežiadali o zastavenie zákona, ani nešlo o miešanie sa do talianskych záležitostí. Povedal to pre portál Vaticannews. Verbálna nóta je interný dokument, ktorým jedna vláda komunikuje svoje znepokojenie ďalšej vláde skôr, než bude príliš neskoro. Nebol určený na zverejnenie, doplnil ďalej kardinál Parolin a vysvetlil, aké sú obavy Svätej stolice v súvise s navrhovaným zákonom o homotransfóbii:

„Naše znepokojenie sa týka problémov interpretácie, ktoré by mohli vzniknúť, keby bol prijatý text s neurčitým a nejasným obsahom, ktorý by v konečnom dôsledku posunul definíciu toho, čo je trestný čin a čo nie, na súdy. Ale bez toho, aby mal sudca potrebné parametre na rozlišovanie. Pojem diskriminácia zostáva obsahovo príliš neurčitý.“

Potreba definície je podľa neho obzvlášť dôležitá, pretože návrh zákona o homotransfóbii sa pohybuje v oblasti trestného práva, kde treba mať jasne určené, čo je dovolené a čo je zakázané robiť, doplnil vatikánsky premiér.

Rovnako aj bývalý predseda Ústavného súdu Cesare Mirabelli si myslí, že najmenší štát sveta svojou nótou naozaj len upozorňuje. V tomto prípade nejde o slobodu ako privilégium pre katolíkov, ale dotknutá je ich sloboda zhromažďovania a hlásania svojich názorov. Ohrozené sú taktiež iné náboženské komunity v krajine, ale aj sloboda na školách a sloboda rodičov, dopĺňa ústavný právnik ďalší problematický aspekt navrhovanej legislatívy.

Cesare Mirabelli. Foto: wikimedia

Bez významu nie je ani to, že k tomuto vývoju dochádza v čase, keď na čele talianskej vlády sedí Mario Draghi, úradnícky premiér s dobrými vzťahmi vo Vatikáne aj so svetovou elitou. Bude zaujímavé sledovať, či tento mocný muž nájde spôsob, ako sa téme úplne vyhne.

Arcibiskup Cyril Vasiľ bude nový košický eparcha

Pápež František akceptoval rezignáciu biskupa Milana Chautura na čele Košickej eparchie pre katolíkov byzantského obradu. Za jeho nástupcu určil vladyku Cyrila Vasiľa SJ, ktorý dosiaľ pôsobil ako apoštolský administrátor. Arcibiskup Vasiľ bol menovaný aj za člena takzvaného Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry.

S novým košickým eparchom sme tento týždeň na Štandarde publikovali rozhovor o jeho očakávaniach od blížiacej sa návštevy pápeža na Slovensku a v Maďarsku.

Foto: Martin Baumann/TASR

Citát týždňa

O slobode prejavu sa tento týždeň hovorilo aj v Nemecku. Opäť sa k nej vyjadril bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Müller. Na otázku, či si vie predstaviť ideologickú elitu, ktorá bude rozhodovať o politickej korektnosti, povedal:

„Ide o širší pokus. Americkí supermiliardári, veľkí technologickí giganti a farmaceutický priemysel sa prostredníctvom svojich nadácií a možností, ktoré im otvára iniciatíva Veľkého reštartu (Great Reset) po kríze vyvolanej koronavírusom, snažia vnucovať celému svetu svoje ochudobnené poňatie ľudstva a svoju víziu ekonomicky obmedzeného sveta vo vzťahu k modelu čínsko-komunistickej strany. Je také krásne patriť do komunity, kde sú si všetci rovní, myslia rovnako a cítia rovnaké rozhorčenie voči disidentom a sú plní obdivu k odvážnym hrdinom moci.“


Ďalšie články