Rusi majú prevahu, Ukrajina zažíva najväčšiu vojenskú krízu od útoku na Kyjev, tvrdí novinár po návšteve frontu

Paul Ronzheimer ist Journalist des Jahres, Archivbilder Paul RONZHEIMER (Journalist), Einzelbild,angeschnittenes Einzelm Paul Ronzheimer. Foto: Profimedia.sk

Ukrajina v súčasnosti zažíva najhoršiu vojenskú krízu od ruskej ofenzívy na Kyjev v roku 2022. Vo svojom hodnotení situácie to uviedol zástupca šéfredaktora nemeckého denníka Bild Paul Ronzheimer po tom, ako navštívil front pri Bachmute.

Paul Ronzheimer, ktorého cituje aj ukrajinská tlačová agentúra UNIAN, hovorí, že zhoršenie nálady na Ukrajine je badateľné už pri prechode hranice. „Otázne je, či celú túto drámu chápu vo Washingtone, Berlíne a Paríži,“ zamýšľa sa.

Ronzheimer ďalej tvrdí, že cestovať z Kyjeva do Slavjanska na východe Ukrajiny je ako cestovať do inej krajiny. Kým si podľa jeho slov obyvatelia hlavného mesta môžu opäť užívať život v reštauráciách aspoň do zákazu vychádzania od polnoci, na Donbase údajne nikto nevie, ktoré mesto môže padnúť ako ďalšie.

„Jedno je jasné: Rusi majú prevahu. Hoci sú ruské jednotky vyčerpané, stále postupujú meter za metrom. Počet obetí je obrovský, niekedy až tisíc denne. Vladimír Putin sa však o svojich vojakov stále nestará. Chce dobývať za každú cenu,“ rekapituluje závery svojej návštevy.

Musí sa to rozhodnúť politicky, povedal mu vojak

Člen redakčného vedenia Bildu, jedného z najväčších európskych médií, pri návšteve frontu okrem iného urobil rozhovor s 27-ročným dôstojníkom ukrajinskej armády, ktorého predstavil pod menom Alexander.

Poručík sa mu sťažoval na nedostatok munície a tvrdil, že ozbrojené sily brániaceho sa štátu môžu reagovať len na minimum ruských úderov. „Ak na nás Rusi zaútočia desaťkrát, my sa môžeme brániť len dvakrát,“ povedal Alexander.

„Potrebujeme okamžitú mobilizáciu. Ľudia v iných oblastiach Ukrajiny si zrejme neuvedomujú, aká dramatická je situácia. Musíme brániť našu frontovú líniu. Ak Rusi obsadia jedno mesto, zaútočia na ďalšie. V určitom momente sa to musí rozhodnúť politicky, pretože nemôžeme strieľať na každého Rusa,“ vysvetľoval ďalej vojak.

Ronzheimer na druhej strane poznamenal, že väčšina ukrajinských vojakov, s ktorými hovoril, nevidí možnosť vyjednávania na základe ruských požiadaviek. Jeden z nich napríklad skonštatoval, že by to znamenalo „opustiť našich ľudí na okupovaných územiach“.

Ďalší z obrancov sa posťažoval, že „muži, ktorí sledujú televíziu na západnej Ukrajine, si myslia, že stačí počkať a vyhráme, ale takto to nefunguje.“

Zelenskyj verzus Zalužnyj

Novinár sa dotkol aj témy výmeny najvyššieho vojenského velenia na Ukrajine, v rámci ktorého prišlo aj k náhrade šéfa ukrajinskej armády Valerija Zalužného za Oleksandra Syrského.

Žurnalista tvrdí, že zatiaľ čo prezident Volodymyr Zelenskyj stále hovorí o cieli získať späť všetky regióny, ktorých sa Rusko zmocnilo, Zalužnyj už dávno pochopil, že v dnešných podmienkach sa to nedá a treba to verejne vyhlásiť.

Pripomeňme, že podľa niektorých pozorovateľov môže morálku ukrajinskej armády zhoršiť aj odstavenie Zalužného, ktorý mal väčšiu verejnú podporu ako hlava štátu (92 percent ku 77 percentám).

Popularita Syrského je kapitolou samou osebe. Ako upozornil Štandard cez víkend, kanadský vojnový reportér Neil Hauer na sociálnej sieti X napísal, že Syrského neznáša každý ukrajinský vojak, s ktorým sa rozprával. Podľa jeho slov sa atmosféra medzi ukrajinskými vojakmi stáva vyslovene toxickou.

„V posledných dňoch sme sa rozprávali s mnohými ukrajinskými vojakmi a dôstojníkmi a každý z nich neznáša Syrského, ktorý nahradí Zalužného. Morálka na fronte je zlá, chýbajú posily. Teraz sa atmosféra stáva vyslovene toxickou,“ napísal doslovne.

Problémy priznávajú aj na najvyšších poschodiach

Aj ukrajinské vojenské velenie označilo v sobotu večer situáciu na východnom a južnom fronte za zložitú, zatiaľ čo ukrajinské sily v priebehu dňa odrazili 87 pokusov o útoky ruských síl, uviedol generálny štáb v Kyjeve v situačnej správe.

V správe sa ďalej uvádzalo, že boje boli v sobotu obzvlášť intenzívne na dvoch úsekoch frontu v blízkosti Donecka, ktorý je od roku 2014 pod kontrolou ruských síl. Ruské jednotky tam v priebehu dňa podnikli približne dve tretiny všetkých útokov.

Mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza severne od Donecka, sa v prvý víkendový deň tiež dostalo pod paľbu, pričom ruskí vojaci podnikli v okolí mesta 32 útokov. Ako píše Forbes, existujú dobré dôvody domnievať sa, že na záchranu mesta mohla byť vyslaná jedna z najlepších brigád ukrajinskej armády – 3. obojživelná útočná brigáda.

Takmer rovnako prudké boje sa uskutočnili aj na fronte pri meste Marjinka nachádzajúcom sa južne od Donecka, ktoré Rusko dobylo koncom minulého roka. V sobotu došlo k 31 zrážkam, pričom boje sa sústredili v okolí susedných miest – Heorhijivky na západe a Novomychajlivky na juhu, oznámil generálny štáb v Kyjeve.

Podľa nepotvrdených mediálnych správ ruské jednotky postupovali v blízkosti mesta Novomychajlivka. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, podotýka DPA. Ukrajinský generálny štáb neposkytol žiadne informácie o výsledku týchto bojov.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe potvrdil, že Rusi napredovali aj v druhý víkendový deň, v nedeľu. „Ruské sily vykonali potvrdený postup pri Avdijivke a v západnej Záporožskej oblasti uprostred pokračujúcich pozičných bojov pozdĺž celej frontovej línie,“ napísal.

(tod/tasr)


Ďalšie články